fejlesztés

2018.02.06. 13:50

Óvják az Ordacsehi-berek fokozottan védett élővilágát

Észak-somogyi tájegységhez tartozó természeti értékek, élőhelyek helyreállítását és rekonstrukcióját végzik a Balaton‐felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által indított egyik projekt keretein belül. Ennek révén óvják az Ordacsehi-berek élőhelyeit is.

Gyeszát Zsolt

Három somogyi területet érint a projekt. A Fonyódliget és Ordacsehi között húzódó berekben már folyik a munka, a vizes élőhely rekonstrukcióját végzik – tudtuk meg Rozner György természetvédelmi őrtől, aki az észak-somogyi tájegység vezetője és egyben a projekt szakmai irányítója.

Többek között a feliszaposodott árkok kotrását végzik a területen, s két vízszintszabályozó műtárgyat építenek majd be a közeljövőben, melynek révén lehetőséget teremtenek a víz visszatartására. Utóbbira nagy szükség van a szakember szerint, mert ha aszályos időszak van és vízhiány lép fel, a szabályozók segítségével több víz maradhat a berekben.

Az élőhely olyan kiszáradását szeretnék megelőzni, mint amilyen 2002-ben is történt és súlyos következményekkel járt. Ezzel együtt a téli halastavakból leeresztett vizet is próbálják megőrizni a területen, s egy árokrendszert is építettek. Rozner György elmondta: a vízi élőlények jelentik a legnagyobb értéket a berekben, a projekt révén megvalósuló rekonstrukció pedig az állatok védelmét és megőrzését segíti.

Fellelhető a berekben például egy ritka hal, a lápi póc, mely az ország számos részén már kipusztult, így súlyosan veszélyeztetett. Hasonlóan védett a mocsári teknős, melynek országosan is jelentős állománya él az Ordacsehi-berekben. Jelentős kócsagtelep van a területen, de nagy tömegben van jelen nyári lúd is. A ragadozók közül pedig a fokozottan védett hamvas rétihéja is költ a területen.

A projekt másik részeként a látrányi puszta és a szőkedencsi fás legelő rekonstrukcióját végzik. A természeti értékek feljavításán keresztül a gazdasági hasznosítás a legfontosabb cél. – Mindkettő rendkívül értékes gyepterület, melyeket az elmúlt 20-30 évben nem műveltek – tette hozzá Rozner György. – Cserje és bozót nőtte be a területeket, vannak olyan részek, melyek csaknem száz százalékban gyomnövényekkel fertőzöttek, így fűnek már nyoma sincs.

Ezt a folyamatot szeretnék visszaszorítani. A fás növényzetet nagy teljesítményű gépekkel takarítják le, majd gyepkezelő és szárzúzó gépekkel folytatják a munkát. – Reményeink szerint egy mezőgazdaságilag is jól hasznosítható gyepterület jön majd létre – jegyezte meg Rozner György.

Bivalyokat hajtanak a szőkedencsi gyepre

Olyan minőségű gyepet remélnek, mely legeltetésre is alkalmas, s melynek szénája is felhasználható. A nemzeti park saját állatállományát, a még Zalához tartozó, ám közelben lévő kápolnapusztai bivalyállományt legeltetnék a szőkedencsi területen. A kisebb látrányi pusztán jelenleg nincs állattartás, de a munka után az is alkalmas lesz legeltetésre. A három somogyi munka egy nagyobb, Zala megyei területeket is érintő projekt keretein belül valósul meg, melyre a nemzeti park összesen 425 millió forint támogatást nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában