óvatosság

2018.05.04. 21:00

Permetezéskor is vigyáznak a somogyi méhekre

A nem kellő odafigyeléssel végzett permetezés súlyos károkat okozhat a méhállományokban, ezért ilyenkor, a növényvédelmi munkák csúcs időszakában a hatóság kiemelten ellenőrzi az alkalmazott technológiát és a felhasznált növény védőszereket. Somogyban közel 1600 méhészt tartanak nyilván, s évente csaknem 1500 tonna mézet termelnek.

Harsányi Miklós

– Legutóbb tavaly nyár végén értesültünk méhmérgezésről Bárdudvarnok körzetében – mondta Nagy Csaba, megyei méhészeti szaktanácsadó. – Akkor nem sikerült a károkozót megtalálni, vélhetően növényvédelmi munkálatok okozhatták a bajt.

A szakember rámutatott: a repce növényvédelme nagy figyelmet igényel. Több rovarkártevője van a növénynek, s így fontos, hogy a védekezést időben elkezdjék, ám a gazdálkodók zömmel olyan rovarölő szereket használnak, amelyen nem veszélyesek a méhekre. Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke szerint létkérdés, hogy mindig méhkímélő technológiát alkalmazzanak a termelők, s körültekintően járjanak el.

– Nyilván a szükséges rovar- és gombaölős kezelést el kell végezni a földeken – emelte ki. – Csakhogy korántsem mindegy, hogy mikor, s milyen körülmények között dolgoznak a gazdák. Szerintem 99 százalékuk betartja a rendelkezéseket, ám ha valaki hanyag vagy nem figyel oda, annak végzetes következményei lehetnek. Ez olyan, mint a lopás: nem szabad más tulajdonát elvenni, ám egyesek időről időre mégis csak próbálkoznak. Tehát jó lenne, ha mindenki átérezné a méhészek helyzetét, s maradéktalanul betartanák a szabályokat. Ha netán mégis mérgezést tapasztalnak a méhészek, akkor rögtön értesíteni kell a hatósági állatorvost és a kormányhivatalt, s szükség esetén felállítanak egy bizottságot, amely megállapítja a kárt.

A méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerek – amennyiben ezt az engedélyokiratuk lehetővé teszi – csak méhkímélő technológiával alkalmazhatók: a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a naplemente előtt egy órával, legkésőbb 23 óráig. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal arra is felhívta a figyelmet: a szabályos, előírás szerint növényvédőszer felhasználás biztonságos és nem okozhat méhmérgezést.

– Tömeges mérgezés nem volt az utóbbi időben térségünkben – tudtuk meg Somogyi-Magyar Józseftől, az Országos Magyar Méhész Egyesület marcali szervezetének elnökétől. – Közel 170 méhészt tartunk nyilván, többek közt niklai, somogyfajszi és kéthelyi tagunk is van, a körzetben nagyjából 11 ezer méhcsalád van.

Böhönye térségében 300 hektáron termeszt repcét a Szabadság Zrt: napokon belül megkezdik a rovarölős permetezést, szakképzett növényvédelmi agrárszakember szervezi a munkát. Kalocsai Bálint elnök azt mondta: a méhészek nem jeleztek semmilyen problémát az elmúlt időszakban.

– Kényesen vigyázunk a szabályok betartására – folytatta a cégvezető. – A rovarölős permetezést minden esetben bejelentjük az önkormányzatnak, méhkímélő technológiát alkalmazunk, s több környékbeli méhésszel is kapcsolatban állunk, így tudják, hogy épp milyen feladatra készülünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában