szárnyaló árak

2020.03.17. 09:00

Pulykaméreg futja el a takarmányárak láttán a tenyésztőt

A somogyi pulykatartók is érzik a madárinfluenza hatását, országosan 160 ezer szárnyast kellett leölni, ami miatt keresleti piac alakult ki, növekedtek a felvásárlási árak, igaz a takarmányárak is.

Góz Lilla

20200116 Pátka Madárinfluenza, pulyka illusztráció Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Kilencezer napos pulykát gondoznak a mikei telepen. Dodonka József 1985 óta foglalkozik pulykatenyésztéssel a somogyi településen, csak a belföldi piacra termel. – Az előző évekhez képest magasabb az élőállat felvásárlási ára, a pulyka esetében kilónként 410–420 forint, de sajnos a takarmányárak is emelkedtek – mondta el Dodonka József, a Do-Ko Farm Kft. ügyvezetője. Hozzátette: nála nem volt madárinfluenzával fertőzött állat, de országszerte 160 ezer pulykát kellett leölni. – Így aztán mostanra több tízezer pulyka hiányzik a belföldi vágóhidakról, nem csoda, ha keresik a vágóállatot, hogy az ellátás egész évben biztosított legyen – tette hozzá az állattartó.

– Az első negyedévet vizsgálva a madárinfluenza miatti leöléseket tekintve mindenképp egy állománycsökkenés tapasztalható hazánkban – mondta el Csorbai Attila, a Pulykaszövetség titkára. Hozzátette: egy keresleti piac alakult ki, elsősorban a bőrös húsok nagyon népszerűek. Csorbai Attila szerint nehéz hirtelen pótolni a kiesett alapanyagot és hogy mekkora lehet a kiesés mértéke, azt a fél év végén lehet majd látni. – A fogyasztói árakat elsősorban a kereskedelem alakítja, az biztos, hogy világszinten van egy fehérjehiány, elsősorban az afrikai sertéspestisnek köszönhetően – jegyezte meg a szövetség titkára.

Hozzátette: a takarmányok adalékának az ára nagymértékben megugrott, ami emeli a tenyésztők költségeit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal március másodikán feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind pedig az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezen megyékből is, de a szárnyasokat továbbra is zártan kell tartani.

Visszaáll majd a kereslet-kínálat rendje

– Ez egy jojó effektus, pillanatnyilag hiány van a piacon, de rövid időn belül szépen visszaáll a kereslet-kínálat a maga rendje szerint – mondta el Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem professzora. Kiemelte: a hazai pulykahús termelés a 100 ezer tonnát közelíti, stagnálás figyelhető meg amióta a pulykahús a sertésnél 3-400 forinttal drágább lett. – 2012-ben a világranglistán a hét kilós éves puly­kahús-fogyasztással bronzérmesek voltunk, az utóbbi években azonban elveszítettük ezt a pozíciót, 4–4,5 kilóra esett vissza az egy főre jutó fogyasztás évente, mivel a fogyasztók árérzékenyek – sorolta az agrárszakember. Kiemelte: a puly­kahús a többi húsféleséggel egy fogyasztói kosárban van, áraik nagymértékben befolyásolják egymásét. – A pulykahús esetében a takarmány ára az, amely a kimenő termék árát elmozdíthatja – jegyezte meg Sütő Zoltán.

Hozzátette: exportra a pulyka legértékesebb része, a mellfilé kerül, mert erre van európai kereslet. A másodrendű részek kerülnek leginkább a belföldi piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában