Videók, fotók

2019.06.10. 19:30

Pünkösdi forgatag Szennában és Buzsákon

Pünkösd napján az egész megyében rendeztek hagyományőrző bemutatókat, Szennában és a buzsáki búcsúban is színes programokkal várták az érdeklődőket.

Kovács Gábor

Pünkösd hétfőn sokan látogattak ki a szennai néprajzi múzeumba, ahol olyan elfeledett somogyi népszokásokat láthattak, mint a cucorkázás. Ez a pünkösdikirálynő-járás, amikor a lányok házról házra jártak a faluban és bő termést kérő jókívánságokkal árasztották el a házigazdákat.

A Mikrokozmosz alapítvány csoportjai egy hónapon át gyakoroltak erre a műsorra. A kaposvári Kinizsi tagiskola és a Lórántffy iskola kisdiákjai, köztük Oláh Dániel és Nedeczky Gréti izgatottan várták a fellépést.

 

– A somogyi népi játékokból állítottunk össze egy csokorra valót – mondta Varjas Tamás néptáncoktató. – A fiúk között el kellett dönteni, hogy ki lesz a pünkösdi király, aki egy évre előjogokat nyert a faluban.

Minden gyermek, aki végigjárja ezeket állomásokat és kiállja a próbákat, pünkösdi király lehetett Szennán, invitálta a kíváncsiskodókat Kisjuhász Viktória, a skanzen vezetője. A népi vetélkedők mellett májusfa kitáncolást is tartottak. Május elsejére virradóra állítottak májusfát a legények a számukra kedves leány portáján. A szerelmi ajándékot illett viszonozni: a fát pünkösdkor kidöntötték és a lányok kitáncolták, így hívták vendégségbe a fiút, ha elfogadták az udvarlást.

– A néprajzi gyűjtsek szerint a pünkösdi királyválasztásnál Somogyban élen jártak a sváb falvak – mondta Kisjuhász Viktória. – De feljegyezték azt is, hogy Barcson a legények összeálltak, kilovagoltak az erdőbe, majd ott egymás között eldöntötték, ki legyen a király. Tölgyfaágakkal megkoronázták, úgy vonultak vissza a településre.

Szennában a pünkösdi perec kóstolása mellett bábelőadás és interaktív gyermekkoncert is várta a legkisebbeket.

Több ezer palacsinta Buzsákon

Több ezren jártak a buzsáki búcsúban hétfőn. Egy egész ökröt, több malacot megsütöttek a főzőversenyen, de sült a kolbász, marhából hamburger, sőt több ezer palacsinta is jutott az éhes közönségnek. Negyven csapat indult a szakácsok viadalán.

 

Kara Lajos polgármester elmondta, egyre több turista érkezik Buzsákra, ahol a gasztronómia mellett a vendégek a híres népművészeti hímzést és a műemléki épületüket, köztük a nádfedeles pincesort is megtekinthetik. Épül a kerékpárút Fonyódtól Csisztafürdőig, illetve Somogyváron át a Krisna-völgyig, ami valószínűleg további látogatókat csábít majd a településre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában