A nyár fővárosa

2018.05.19. 15:30

Pünkösdi programkavalkáddal ünnepel az 50 éves Siófok

A hagyományos Pünkösdi Szezonnyitóval indítják a nyarat Siófokon. Az 50 éves város négynapos rendezvényét koncertek, gasztronómia és szabadidős események teszik teljessé. Szombaton a tradicionális kulcsátadás is megtörtént, ezúttal a magát a Balaton Fővárosaként aposztrofáló Keszthely alpolgármestere adta át a Nyár Fővárosának kulcsát.

Kolumbán Tünde

A várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Siófok a klasszikus szezon nyitányaként négy napos rendezvénysorozattal indítja a nyarat. A szezonnyitó ünnepség új helyszíne ezúttal a város Nagystrandja, ahol szombaton délelőtt nemcsak a Nyár fővárosának kulcsa került Siófokhoz, de átadták az idei Pro Turismo-díjat is.

Beszédében Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a tavalyihoz hasonlóan, ezúttal is optimizmusának adott hangot a nyári hónapok forgalmát illetően. Mint mondta: Siófok népszerűsége töretlen, a város a pünkösdi hétvégén az első számú hazai úti cél a belföldi turisták körében.

Érdekes választás volt a kulcsátadó személye, hiszen Siófok polgármestere az idén Keszthely vezetőjét kérte arra, hogy adja át a nyári fővárosnak járó kulcsot. Keszthely köztudottan a Balaton Fővárosaként tartja magát számon, és mint ilyen, előfordult, hogy nem örültek annak, ha Siófokkal összefüggésben használták védett szlogenjüket.

 

Az ünnepségen a siófoki polgármester arról is beszélt, hogy nem véletlenül kéri fel tóparti kollágáit kulcsátadónak, ezzel azt akarja kifejezni, hogy egy hajóban eveznek és ahogy Lengyel Róbert fogalmazott: ha valamit elbaltáznak, azért is közösen viselik a felelősséget.

A rövid kulcsátadás után Siófok Pro Turismo díját az idén Kovács János, a siófoki János vendéglő tulajdonosa vehette át. A díjazott elmondta: elkötelezettnek tartja magát és családját a négy évszakos balatoni szezon mellett, ezért is tartanak nyitva éven át. A klasszikus magyaros konyhát képviselik és kifejezetten ügyelnek arra, hogy helyi termelők alapanyagait használják a konyhán, míg borkínálatukat is a balatoni borászok választékából kínálják vendégeiknek.

A Pünkösdi Szezonnyitó alkalmával adják át évről-évre a Kálmán Imre emlékplakettet is, amit ezúttal a 82 esztendős Lehoczky Zsuzsának ítélt oda a város. A még ma is aktív művész épp színpadi elfoglaltságai miatt nem tudott személyesen jelen lenni az eseményen. Az 50 éves városi évforduló okán egy különleges emlékplakett odaítélésére is sor került. A Kálmán Imre emlékplakettel járó elismerést a 125 évvel ezelőtt született Honthy Hannának posztumusz ajánlották.

Hétfőig programkavalkád lesz a Plázson

A város Nagystrandján szervezett szezonindító pünkösdi hétvégén Food Truck Show, óriáskerék, és színpadi előadások várják a vendégeket. A vízre vágyók a Siófoki Kajak-Kenu Egyesület jóvoltából az evezéssel is megismerkedhetnek, és akinek kedve van, a sárkányhajózást is kipróbálhatja.

A hétvége csúcsponta a hétfői Csíkünnep lesz. Pünkösd hétfőn a Csík Zenekar egy esti különleges koncerttel készül, hiszen nemcsak Siófok ünnepel, hanem az együttes prímása, gitárosa és feldolgozásainak szerzője, Szabó Attila is 50 éves lett, magát a zenekart pedig 30 éve alapították. A nagyszabású, két órás koncerten az együttes tagjai mellett fellép Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Karácsony János James az LGT-ből, Kiss Tibi a Quimbyből és Lovasi András a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekarokból.

Szabó Attila elmondta, olyan vendégeket hívtak meg a teljesen egyedi, csak Siófokon hallható koncertre, akiknek munkássága fontos szerepet játszott a zenekar történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában