görbült a bot

2019.09.07. 20:00

Rekordokat ostromolnak a somogyi horgászok

A szokásosnál is eredményesebb főidénytől búcsúznak a helyi egyesületek, de horgászkörökben az ősz is kiemelkedő érdeklődésre tart számot Somogyban Fülöp József, a megyei horgász szövetség elnöke szerint.

Harsányi Miklós, Marosi Gábor

Forrás: Shutterstock

– Az egyik szerencsés sporttársunk 18,2 kilós pontyot fogott a nyáron, aki ezzel a teljesítményével a 18,47 kilós tórekordot ostromolta – mondta Tormási István, a nagyberki Tógazda Zrt. Horgászegyesület titkára. – Amurból néhány 14-15 kilós példányt is akasztottak, s a harcsázók sem panaszkodhattak, a nyáron 50-60 kilós halakat fogtak. Az eddig kiemelt legsúlyosabb ragadozó 70 kilót nyomott, ám szeptember 26-29 között rendezzük meg a 72 órás harcsafogó versenyt, melyen összesen huszonöt csapat indulhat. Eddig már tizenöten jelentkeztek, a somogyiakon kívül szegedi, bajai, miskolci és zalaegerszegiek is vállalják a küzdelmet.

Tormási István azt mondta: a tavaszi, ötödik harcsafogó versenyen a túljelentkezés miatt nem mindenki indulhatott, ezért jött az első őszi viadal ötlete. A főszervezők a bojlisokról sem feledkeztek meg, október 17-20 közötti időszakra tűzték ki az erőpróbát.

Halász János, a tabi Béke Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: sikeresen zajlott a tavaszi-nyári idény. A pontytilalom utáni első rangadón 35-en mérték össze tudásukat, júniusban 24 órás viadalt szerveztek, melyen 30, egyenként két tagú csapat vett részt. – Legújabb tervünk, hogy ősszel ragadozó versenyt hirdetünk – mondta. – Ilyen még nem volt az egyesület történetében, kizárólag a süllő, a csuka és a harcsa számít a pontozásba. Egy ilyen megmérettetés tovább erősíti a közösséget.

A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége 2017-ben 14 702 tagot számlált, tavaly 17 710-et, s idén szeptember másodikán 16 319 regisztrált tagjuk volt, számuk az év végig minden bizonnyal nő még. Fülöp József elnök szerint előre borítékolható a 2019-es idény sikere. A horgászturisták az ősszel rendszeresen visszatérnek a somogyi tavakra, s a kiválóan megszervezett horgászversenyek és táborok sok tizen- és huszonéves fiatal érdeklődését felkeltették, így az utánpótlást tekintve megyénkben van ok a bizakodásra.

Keszeg a horgon

Negyvenöten vettek részt a hétvégén az Energofish Feeder Race egyéni horgászversenyen a Desedán. A legeredményesebb horgász Ujszászi Dániel lett, aki szombaton tizenhét, míg vasárnap tizennégy kiló halat fogott. Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára elmondta: a versenyzők javarészt keszeget és kárászt fogtak. A versenyt harmadszor szervezték meg, a Deseda másodszor adott otthont az eseménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában