gyermekvállalás

2018.09.05. 17:30

Reményt adnak a meddő pároknak

Fél év alatt mintegy félezren fordultak meg a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központban. A Kaposi Mór Oktató Kórház keretei között működő egység ez év februárban kezdte meg tevékenységét az intézmény családbarát programjának részeként. Az állami finanszírozás pedig a beültetések mellett a gyógyszertámogatásra is kiterjed.

Góz Lilla

Izgatottan ülnek a párok a Domány Sándor Reprodukciós Központban. Az egyik házaspár Budapestről érkezett, azt mondják, azért választották a meddőségi centrumot, mert nincs várólista náluk, és nagyon kedvesen fogadták őket.

– Minden kezelést egy részletes kivizsgálás előz meg, amely Taj-kártyára történik, tehát térítésmentes – mondta el Wilhelm Ferenc. A Domány Sándor Reprodukciós Központ szakmai vezető-helyettese hozzátette: a hormonvizsgálatok mellett nézik az inzulin rezisztenciát, valamint a férfiaknál egy komplett spermavizsgálatot végeznek.

– Előfordul, hogy gyógyszeres kezelés is elegendő, s ha semmi más módszer nem használ, akkor indítjuk el a lombikprogramot – tette hozzá Wilhelm Ferenc. Megjegyezte: a legtöbben a régióból, Somogy, Tolna, Zala megyéből keresik fel őket, de sokan érkeznek Budapest vonzáskörzetéből is. Azt tanácsolja a pároknak, hogy egy év sikertelen próbálkozást követően keressék fel a meddőségi centrumot.

– A gyermeket vállaló párok átlagéletkora változott az elmúlt években, a 25-30 év közötti korosztály inkább 35-40 év közöttire tolódott, és ez a tendencia megfigyelhető a meddőségi centrumot felkeresőknél is – mondta el Mánfai Zoltán. A Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ szakmai vezetője hozzátette: az egészségbiztosító öt lombikbébi programot támogat, valamint a gyógyszerekre is kilencven százalékos kedvezményt biztosítanak a negyvenöt év alatti pácienseknek.

– A legdrágább, akár százezer forintot is meghaladó injekciós készítmények esetében a kilencven százalékos támogatás nagy segítség – jegyezte meg Mánfai Zoltán. – Általában két embriót ültetnek vissza, de a beavatkozás sikeressége a kor előrehaladtával csökken. A lombikprogramban részt vett pároknál ideális életkor esetén a sikeresség 30-40 százalék között mozog.

Február elseje óta közel félezren látogattak el a kaposvári kórház humán reprodukciós központjába. Mivel nincs területi ellátási kötelezettség, ezért az ország minden tájáról fogadják a gyermekre vágyó párokat.

 

A szülésre és az anyaságra készítenek fel

Védőnő, szülészorvos-nőgyógyász, újszülött orvos és szülésznő is tájékoztatja hétről-hétre a kismamákat a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Más-más szakember tart előadást a kismamákat különböző témakörökben és a felmerülő kérdéseikre is választ kapnak. A szüléshez vezető utat veszik végig hétről hétre. Szeptember 11-én, kedden 16 órakor a szülésznőtől a terhesgondozástól a vajúdáson át a gyermekágyas gondozásig kapnak információt a kismamák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában