légierő

2018.05.28. 20:39

Riasztották a Gripeneket: 28 gép repült be engedély nélkül a légtérbe

Hétfőn a kora délutáni órákban riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit: összesen 28 repülő és helikopter repült engedély nélkül a magyar légtérbe.

Harsányi Miklós

Tizennégy ultrakönnyű merevszárnyú repülőgép és 14 ultrakönnyű Giro helikopter lépett a magyar légtérbe. A szaktárca közleménye szerint a Franciaországból Románia felé tartó 28 légijármű előzetesen nem nyújtott be repülési tervet valamint az ország légterébe való belépéskor nem vették fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi hatósággal.

A Gripenek az azonosítást követően visszatértek a kecskeméti bázisra, a kisgépek pedig a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ahol a velük szembeni intézkedést a rendőrség munkatársai vették át.

Sütő Tamás nyugalmazott kaposvári vezérőrnagy lapunknak azt mondta: a magyar légierő ismét bebizonyította, hogy képes szakszerűen és gyorsan intézkedni hasonló helyzetekben is. A Gripenek készültségi foka pedig mindig a kialakult helyzetnek megfelelően van. A légtér védelmét folyamatosan biztosítja a Magyar Honvédség, a pilóták felkészültek, s véleménye szerint a feladatot kiválóan oldották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában