videó

2019.07.04. 17:40

Röpködnek a nyilak, megkezdődött a lovasíjász vb

Benépesült a Kassai–völgy. Tizenegy országból érkeztek lovasíjászok, hogy a világbajnokságon versenyezzenek. Mindannyian a hungarikumként jegyzett Kassai–féle módszert tanulták és tudásukról adnak számot szombatig.

Góz Lilla

Kaposmérő Óriási sátrak magasodnak a Kassai-völgy bejárata előtt. Tizenkét ország kétszáz résztvevője tanyázik itt szerda este óta. Mindannyian a Lovasíjász Világbajnokság és a Nemzetközi Lovasíjász Bírók Találkozójára érkeztek. Friss, kemencében sült langallóval kínálta őket Kassai Lajos.

– Ez isteni – mondta az egyik kanadai látogató, miközben a fokhagymás tejfölbe tunkolta a kenyérlángost.

– Vannak helyek, ahol nem tudja az ember miért, de emelkedetten érzi magát, nekem ilyen a Kassai–völgy – mondta el Magyar Zoltán, a magyar országgyűlés labdarúgó válogatottjának szövetségi kapitánya. A fedeles előtt pedig Rózsa Péter betyár viseletben kínálta a Hortobágyról származó mangalica szalonnával, házi sajtokkal a látogatókat.

 

– Azok vannak itt, aki ezt a hungarikumot képviselik saját hazájukban – mondta el Kassai Lajos. Hozzátette: a világ számos részén mutatja be lovasíjász módszerét és követőit kétévente meghívja a világbajnokságra.

– Nem csak a versenyzésről szól ez a három nap, hanem a csapatépítésről is – jegyezte meg lovasíjász. Csütörtök az edzésé volt a főszerep, pénteken és szombaton pedig reggel hét órakor kezdődnek a versenyek.

– Kísérőprogramként a fedelesben minden nap bemutatkoznak a tanítványok, délutánonként pedig kipróbálhatják a terepíjászatot, az íjászfocit vagy a hegyi deszkázást is – mondta el Tóth Gábor lovasíjász. A szombathelyi Piroska Péter hat éve tanul lovasíjászatot, szombaton fog versenyezni.

– Ez egy életforma, minden percét imádom – tette hozzá. A kuvaiti Hani AlFassan pedig Jordániában 2012–ben találkozott először Kassai Lajossal. 2016–ban részt vett Kaposmérőben egy képzésen, amikor elsajátította a lovasíjászatot.

– Nagy elhivatottságra van szükség a sportban. Könnyebb, ha harmóniában élsz a lóval – jegyezte meg a kuvaiti fiú. A katari Fuad Almudahka pedig négy éve jött a Kassai-völgybe először, hogy lovasíjászatot tanuljon. Robin Descamps tizenkét éve ismerkedett meg Kassai Lajos módszerével.

– Számomra olyan a lovasíjászat, mint egy drog. Nem csak lovagolok, hanem más is történik közben – tette hozzá a francia fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában