elképesztő felvételek

2019.01.21. 16:15

Rozsdavörös korong: fotón mutatjuk az éjjeli vérholdat

A legutóbbi holdfogyatkozást sem mulasztotta el Schmall Rafael. Az amatőr csillagász hétfő hajnalban Somogyvámosnál, a pusztatoronynál csodálta meg az égi jelenséget.

Marosi Gábor

– Hajnali 4 óra 34 perckor kezdődött el – fogalmazott Schmall Rafael. – A teljes holdfogyatkozás 5 óra 41 perctől egészen 6 óra 43-ig tartott. Nagyon látványos volt, és szabad szemmel is jól lehetett látni – tette hozzá az amatőr csillagász.

Fotók: Schmall Rafael

– Tavaly nyáron volt utoljára holdfogyatkozás – mondta el lapunknak Mosoni László, a Zselici Csillagpark vezetője. – Az égi jelenség úgy alakult ki, hogy a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba rendeződött. A Föld légkörén keresztül valamennyi fény érte a Holdat, ami vöröses színben világította meg az égitestet. Ezért is nevezik népies ezt vérholdnak, de ez nem más mint egy holdfogyatkozás – hangsúlyozta a Mosoni László.

A holdfogyatkozás nem olyan ritka, mint a napfogyatkozás, hiszen gyakran követheti egymást két jelenség, de előfordul az is, hogy évekig nem látható. Legközelebb 2021-ben lesz holdfogyatkozás, de azt csak Kelet-Ázsiában és Amerikában lehet látni, Magyarországról 2022 májusában csodálható majd meg újra egy teljes holdfogyatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában