fejlesztések tabon

2017.11.20. 11:30

A Rudnay lett a szakképzés megújulásának jelképe

Összesen 1720 négyzetméteren hőszigetelték, 149 nyílászárót cseréltek ki, 147 napelemet helyeztek el az épület tetején. Így újult meg a KSZC Rudnay Gyula szakgimnázium kollégiuma Tabon. Az átadón bejelentették: az iskola újabb nagyszabású fejlesztések előtt áll.

K.G.

A kollégium havi villanyszámlája 40 százalékkal alacsonyabb lett. A felújítás évente 5-6 millió forint megtakarítást is jelenthet. A Rudnayban ügyvitelt, rendészetet, gépészetet, villamosipart és elektronikát oktatnak, a szakközépiskolában pedig hegesztőket, ipari gépészeket, női szabókat, elektronikai műszerészeket képeznek, és az idén januártól már mezőgazdasági gépészeket is. Megannyi hiányszakma, ezért az itt végzett diákok keresettek. Az iskolába 270 tanuló jár, a kollégium 80 személyes, tudtuk meg Szentesiné Kiss Katalin tagintézmény-vezetőtől és Mezőfi Gyulától, a kollégium igazgatójától. A felújított kollégiumi épületet ünnepélyes keretek között adták át.

– A Rudnay méltó jelképe a magyar szakképzési rendszer megújulásának – mondta az átadón Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője. – A szakképzés alkalmazkodott a gazdaság dinamikus, évi négyszázalékos fejlődéséhez. Ezek a fejlesztések biztosítják a magas színvonalú képzéseket.

Witzmann Mihály bejelentette: az iskola egy újabb, 277 milliós pályázaton nyert támogatást egy komplett energetikai fejlesztésre, ez lehet az intézmény történetében az egyik legnagyobb beruházás.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a megyei kormányhivatalt sok szál köti össze a szakképző centrummal. Az álláskeresők száma 3,5 százalékkal csökkent Tabon a tavalyi évhez képest, s ehhez természetesen a szakképzés is hozzájárult.

– Újra gyerekeket kell hozni a szakképzésbe – mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke. – Az iskola az oktatás fellegvára lett, az itteni képzés a gyakorlati életnek szól, biztos megélhetés családnak, nemzetnek.

Az új évszázad alapjait rakjuk le Magyarországon. Így méltatta az iskolát Schmidt Jenő tabi polgármester. – Újabb cél az alternatív energiák szerelőinek képzése az intézményben, és egy biogázerőmű létesítése a városban – emelte ki.

– A Rudnay egyedi szakképesítéseket ad, amelyeket máshol nem lehet megszerezni – hangsúlyozta Csiba Ágota, a KSZC főigazgatója. – A kollégium felújítása egy 77,8 millió forintos pályázatból valósult meg, ezt 15 millió forint önerővel egészítette ki az iskola és a szakképzési centrum. Az önerőből vizesblokkokat újítottak fel és egy villámhárító rendszert építettek ki. A fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából azonban az iskola főépületének tetőszerkezete is megújulhat egy harmadik sikeres pályázatnak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában