filmfesztivál

2018.08.28. 17:30

Sátorból jutott a vörös szőnyegre Helstáb Martin

Újabb elismerésnek örülhetett Helstáb Martin. A Kaposvári Egyetem hallgatója a Meg kell dögleni filmjéért különdíjat kapott a a 9. Bujtor István Filmfesztiválon.

Góz Lilla [email protected]

 

Fotó: Halász Gábor

Balatonszemes Másfél hónap spanyol vadkempingezést követően érkezett a Balatonra Helstáb Martin. Itt sátrazással kötötte össze a 9. Bujtor István Filmfesztivált. Harmadik alkalommal vett részt a filmes megmérettetésen, idén a Meg kell dögleni animációs alkotásával indult.

– A filmek egy előzsűrizésen is részt vettek. A Meg kell dögleni alkotásomért különdíjat kaptam. A zsűri kiemelte a film egyedi világát, a hangulatot és a mondanivalót – mondta el Helstáb Martin. Idén a zsűri rekordszámú nevezésből, hatvankét film közül 25 alkotást válogatott be végül a legnagyobb balatoni filmes seregszemle nyilvános vetítéseibe. A film egy absztrakt világot ábrázol, amelyben dögevő lények viaskodnak a túlélésért, s e világ titokzatos működésébe, s a kapcsolatok létrejöttébe és változásaiba enged bepillantást. A Meg kell dögleni egyelőre nemzetközi fesztiválkörútját járja, így nem elérhető a nyilvánosság számára. Tavaly a „Hurut” című, világszerte sikert arató kisfilmjét díjazták Balatonszemesen. A Kaposvári Egyetem hallgatója korábban a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról hozta el Szeged Város Díját, Az egér, aki egér akart lenni című kisjátékfilmjét díjazták. Helstáb Martin megkapta a Ceglédi Filmfesztivál egyik fődíját is a Meg kell dögleni alkotásáért.

A pécsi fiú megjegyezte: azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát a filmfesztivál.

– Volt vörös szőnyeg, vetítőterem kétezer nézővel, viszont a közvetlen, családias hangulat is megmaradt – tette hozzá.

Az alkotó munkájával legközelebb a szeptemberben Pécsett rendezett, 2. Hét Domb Nemzetközi Filmfesztiválon találkozhat a közönség, ahol a „Jó étvágyat, bogaram!” című filmjét vetítik le. Jelenleg egy zenei projekten dolgozik, amely anyagát filmjeihez használná fel. Szeptembertől pedig a tanulásé lesz a főszerep, másodéves lesz a Kaposvári Egyetem mozgógép kultúra–és média szakán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában