gasztroshow

2018.09.16. 16:01

Sokakat Bőszénfára csalogatott a főzőkavalkád

Míg valaki az ügyes szakácsra esküdött, mások a hozzávalók megfelelő arányában látták a jó lecsó titkát szombaton, Bőszénfán. Sokan ellátogattak a hagyományos Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkádra, hogy megízleljék a hagyományos vagy kevésbé megszokott receptek szerint készült ételeket.

Gyeszát Zsolt

– Úgy gondolom, a paprika és a hagyma arányában rejlik a jó lecsó titka – mondta a mosdósi Magyar Sándorné, aki családjával szinte minden évben részt vett a fesztiválon. Az idén rizses-kolbászos lecsót készítettek, nagyi módra. – Szerintem nagyon fontos, hogy megőrizzük a régi hagyományokat, beleértve az ízeket és a fűszerezést is – tette hozzá Magyar Sándorné. – Persze, a fesztivál nagy értéke az is, hogy sok jó ismerőssel csak itt tudunk találkozni.

Hasonlóképpen vélekedett a csombárdi Szabó Istvánné is, aki látogatóként érkezett a gasztronómiai programra. Mint mondta, a hagyományos ízeket kedveli inkább, ezért a fesztiválon is ezeket az ételeket kereste.

Volt szakács, aki az alföldi ízvilág szerint járt el, akadt, aki cukkinis lecsót készített, mások pedig szívesen nyúltak a gombához is.

– A Zselic kincseivel készül a lecsónk, így például vargánya is van benne – mondta el kérdésünkre Bognár Veronika, a bőszénfaiakból, szigetváriakból, szentlászlóiakból álló Régi barátok nevű csapat egyik tagja. – Szeretünk a természetben járni, az idén pedig rengeteg vargánya termett az erdőkben – jegyezte meg.

Nyitrai István polgármester örvendetesnek tartja, hogy a bőszénfaiak mellett évről-évre visszatérő csapatok is fakanalat ragadnak a hagyományos fesztiválon. Az idei esztendőben összesen harmincnégy baráti társaság, család készített lecsót. Ám nem minden csapat Somogyból érkezett, voltak, akik Pécsről és Dombóvárról látogattak el Bőszénfára. A polgármester elmondta: szoros barátságok alakultak ki a résztvevők között az elmúlt évek alatt. Persze, annak is örülnek, ha új látogatókat csal a fesztivál híre a településre.

Mint megtudtuk, az idén iskolások táboroztatására ajánlják fel azt a pénzt, melyet a látogatók révén gyűjtöttek a fesztivál ideje alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában