asztma világnapja

2019.05.07. 20:00

Befulladunk a portól és a pollenarmadától

Sokan szenvednek asztmában, van szakember, aki szerint egyre nő ez a szám. Az egyik nagy probléma az, hogy bár jó gyógyszerek érhetőek el, a betegek sokszor nem használják azokat rendszeresen. Többek között erre figyelmeztettek kedden, az asztma világnapján.

Gyeszát Zsolt

– Egyértelműen növekszik az asztmás gyerekek száma – mondta Laki István gyermektüdőgyógyász, aki kaposvári magánrendelésén is több asztmás fiatallal találkozik. Mint azt a szakembertől megtudtuk, a gyerekgyógyászati rendeléseken megjelenő betegek fele, kétharmada asztmás. Több ok vezet a betegséghez. A pollenszennyezettség, a mesterséges életkörülmények, a lakásbán használt vegyszerek mind hozzájárulhatnak a légúti betegség súlyosbodásához. Mivel az asztma krónikus légúti gyulladásos betegség, folyamatosan gyulladáscsökkentő kezelést kell alkalmazni.

– Kialudhat a gyulladásos folyamat, de csak akkor, ha folyamatosan kezeljük azt – tette hozzá az orvos. – Azaz nem csak akkor kezeljük, ha fullad a gyermek, hanem folyamatosan, hogy ne is fulladjon. Állandó jelleggel, de kevés gyógyszert kell adni, s nem időnként sokat.

Laki István hozzátette: kezeléssel serdülőkorra elmúlhat az asztma, csökken, majd kialszik a gyulladás. Idősebb, felnőtt korban azonban kiújulhat a betegség. Nevetéskor, mozgáskor jelentkező rohamszerű köhögés, sípoló légzés mind az asztma legelső jelei. A gyógyszer szedése mellett a sport jó hatással lehet az asztmásokra, az extrém igénybevétel, az élsport azonban csak fokozza a panaszokat.

Gyánó Barna kaposvári házi gyermekorvos is gyakorta találkozik légúti problémákkal a fiataloknál. Ám mint mondta, bizonyos esetekben nem az asztma, sokkal inkább hörghurut áll a tünetek hátterében az óvodás, kisiskolás korosztálynál. A szakember szerint is az a fontos, hogy ha asztmás gyógyszerre kényszerül a gyermek, rendszeresen, az orvosi utasításnak megfelelően használja azt, abban az esetben is, amikor tünetmentes. A jól beállított gyógyszer révén teljes értékű életet élhet.

Berta Gyula kaposvári tüdőgyógyász úgy látja: az utóbbi egy két évben nem nőtt kirívóan az asztmás felnőttek száma. – A ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel teljesen rendben tarthatók az asztmás betegek, feltéve, ha rendszeresen használják azokat – magyarázta a szakember. Mint megtudtuk, vannak olyan gyógyszerek, melyek mindjárt segíthetnek, s van olyan, melynek hatása közvetlenül ugyan nem érződik, de az tartja kordában a betegséget hosszabb távon. A kezeletlen allergiás nátha is átválthat asztmába. A stressz például önmagában nem váltja ki a betegséget, a meglévő asztmát azonban súlyosbíthatja, hisz nehezebben éli meg a beteg tüneteket. A légszennyeződés és a dohányzás is hajlamosító ok.

Sokan hozzászoknak a tünetekhez

– Hazánkban 300 ezer asztmás beteg él, s tüdőgyógyászati becslések szerint 150 ezer beteg lehet, akit még nem vizsgáltak ki – mondta Papp Márta, a Praxis Dr. Zénó Magánklinika tüdőgyógyásza. – Probléma, hogy sokan hozzászoknak a tüneteikhez, ezért sem keresnek fel orvost. A fiatalok nagyon jól tolerálják a panaszokat, úgy gondolják, ez így normális. De ennél is nagyobb baj, hogy a statisztikák alapján a betegek fele nem használja rendesen a gyógyszereit. Ma már igazán jó inhalációs gyógyszerek vannak, melyek megfelelő alkalmazása révén közel panaszmentessé válhat a betegek nagy része. Az asztmagyógyszerek hazánkban 90 százalékos állami támogatással elérhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában