asztrofotó

2018.09.02. 10:34

Sokkal nagyobb, mint a nap – fotó készült a lenyűgöző égi ködről

A hatalmas és egyben lenyűgöző Éta Carinae ködöt csak a déli féltekéről látni, hazánkban jó messze a Szíriusz után délre, a horizont alatt bújik el.

Molnár Gábor

Fotó: Schmall Rafael

– Az Éta Carinae egy abszolút masszív köd, melyet szabad szemmel is könnyen látni – írta Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – De nemcsak a foltot, hanem az azt középen kettészelő L alakú sötétködöt is. Kistávcsővel „hasra esős” a látvány. Kötelező célpont minden déli féltekére látogató amatőr csillagásznak. Óriási mérete és fényessége majdnem öt telihold szélesen teríti be az égbolt egy részét a Hajógerinc (Carina) csillagképen. Erős csillagkeletkezési terület igen változatos formájú porfelhőkkel, emissziós csillagködökkel, melyek vörösesen ragyognak. Ebben az objektumban található a Hubble űrtávcső híres Kulcslyuk köd formációja is.

Fotó: Schmall Rafael

Nagy mérete miatt közelinek gondolná az ember, de valójában nagyon messze van: hétezer-ötszáz fényévnyire. Háromszáz fényév átmérőjű, melyet a naprendszer leggyorsabb űrszondájának ( Voyager 1.) majdnem hatmillió (!) évébe telne átszelni.

– A csillagködöt az Éta Carinae csillag gerjeszti, mely az L formáció mellett, majdnem a kép közepén foglal helyet – tette hozzá Schmall Rafael. – Nyolcvanszor nagyobb mint a mi napunk. Sokkal forróbb is és néhány millió éven belül szupernóvává válhat úgy, hogy galaxisunk legfényesebb objektumaként fog ragyogni.

– Eme legendás ködöt rögtön első célpontként fotóztam a 800mm-es távcsővel Namíbiában – hangsúlyozta Schmall Rafael. – A rendszernél külön készült normál fénykép, illetve utána készült egy úgynevezett UHC sorozat is, melyen a csillagködök nagyon szépen kijönnek és a csillagok apróbbak lesznek. Míg a nyersanyag néhány óra alatt elkészült, addig a feldolgozása a célobjektumnak hónapokba telt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában