választási összesítő

2019.05.27. 20:20

Somogyban mindent vitt a Fidesz, erősödött a DK

A szavazatok több mint 55 százalékát szerezte meg a Fidesz az európai parlamenti választásokon Somogy megyében. A második helyre a Demokratikus Koalíció lépett és a harmadik pedig a Jobbik lett.

Góz Lilla, Koszorus Rita

Somogy megyében csaknem 103 ezren járultak az urnákhoz, így a választópolgárok 40,7 százaléka szavazott az EP-választásokon. A városok közül Balatonföldvár bizonyult a legaktívabbnak, ahol a jogosultak 57 százaléka adta le voksát. Gyakorlatilag mindent vitt a Fidesz Somogyban, erősödött a Momentum és a DK.

– Rekord eredményt értünk el – mondta a Somogyi Hírlapnak Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, a Fidesz Somogy megyei választmányának elnöke. Megyei szinten 55 százalékot értünk el és aminek külön örülök, hogy a megyeszékhelyen 50 százalékot. – Nagyon hálás vagyok minden választópolgárnak, aki Somogyban és Kaposváron vette a fáradtságot és szánt az életéből húsz percet és elment szavazni. Hozzátette: nem egyszerűen egy Európa parlamenti választás volt ez, még azt sem mondom, hogy csak a bevándorlásról szólt, hanem a falvaink, városaink fejlesztéséről is szavazott, aki elment voksolni. De a családpolitikai intézkedések és a béremelések is sokakat szavazásra sarkalltak – húzta alá Gelencsér Attila.

Kolber István, a Demokratikus Koalíció országos tanácsának elnöke szép eredménynek értékelte, hogy pártja a második legnagyobb volt az Európa parlamenti választáson. A párt Somogy megyében a voksok 17,22 százalékát kapta. – Az egyik legjobb eredményünk Somogyban született – fogalmazott a somogyi politikus. – A párt jó listát fogadott el és jó volt a programunk, amely markánsan szemben állt a Fidesz migránsozó tematikájával.

Kolber István hozzátette: pártja erős ellenszélben politizált, s ennek ellenére lett jó az eredmény. – Fontos, hogy az Európa párti centrista erők győzedelmeskedtek, ebbe tartozik a DK is – húzta alá Kolber István. – Kudarcot vallott az Orbán Viktor által meghirdetett politika, hogy a hagyományos jobboldal fogjon össze a szélsőjobbal. pzt egyértelműen elutasítják az európai választók és a nagy pártcsaládok is.

– Nem örülök ennek az eredménynek, őszintén szólva, a lelkem mélyén jobbra számítottam. Nem vigasztal, hogy a választókerületi eredményeink jobbak az országosnál – mondta el Ander Balázs országgyűlési képviselő, a Jobbik országos alelnöke. Hozzátette: 39 somogyi településen hozták az országos átlag dupláját és hat faluban pedig rosszabbul teljesítettek Visnyén, Somogybükkösdön, Rinyabesenyőn, Kőkúton, Heresznyén és Porrogszentpálon. Megjegyezte: Vízváron, a legtöbbet 29 százalék feletti szavazatot szerzett pártja, Marcaliban, Nagyatádon és Barcson pedig 15 százalék körülit.

– El kell gondolkodnunk, a mozgósítási képességünk a látottak fényében nem volt a legjobb. Továbbá nem szabad beszürkülnünk, a régi elvek mentén meg kell újulnunk, üzeneteinket el kell juttatni az emberekhez – jegyezte meg Ander Balázs.

– Meglepetésként ért az eredmény, bár rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a kampányunk során – mondta el Bereczki Dávid, a Momentum somogyi elnöke. Véleménye szerint a siker az aktivistáknak köszönhető, akik az utcákon hónapokon át gyűjtötték az aláírásokat és kampányoltak a párt mellett. Megjegyezte: pártjuk mindössze két éve alakult, céljuk, hogy az önkormányzati választásokra a kisebb településeken is megismerjék képviselőiket, tagjaikat.

– Az európai parlamenti választásokon sajnos a szocialista pártnak nem jól sikerült a kampánya, ellenzéken belüli szerepünk visszaszorult – mondta el Harangozó Gábor, az MSZP somogyi elnöke. Véleménye szerint a jövőben az ellenzéknek együtt kell működnie, közös jelöltekkel tudnak nyerni a Fidesz ellen az önkormányzati választásokon.

Nem jutottak be a parlamentbe

A Lehet Más a Politika háza táján érthető módon a csalódottság az uralkodó. – Nyilván nem örülünk neki, de azért számítottunk arra, hogy a tavalyi év után a választók meg fognak minket büntetni – mondta lapunknak Felder Frigyes, az LMP helyi elnöke. – Nem is sikerült mozgósítani a megmaradt választókat sem. Hozzátette: kétsége sincs afelől, hogy azok a tartalmi elemek, amelyeket az LMP hirdetett, sikerre voltak ítélve, hiszen több nyugat-európai országban látszik, hogy erősödnek a zöldek, Németországban már második erőt képviselik. – A mi szereplésünkben is benne volt ez, ha tavaly nem egymást hibáztatjuk, hanem elkezdünk készülni, eredményesek lehettünk volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában