gondoskodás

2020.03.29. 12:00

Somogyi fiatalok munkáján teremnek majd az elültetett magvak

Ments meg egy kertet! címmel idén is meghirdeti programját az Agrárminisztérium. Somogyi iskolák is csatlakoznak a kezdeményezéshez, s elhanyagolt területeket varázsolnak újjá a kamaszok.

Harsányi Miklós

– Négy éve indult a program, s mindjárt az elején bekapcsolódtunk a munkába – mondta Princz Zoltán, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázioum és szakközépiskola igazgatója. – Az első két évben az anyaotthon kertjét gondoztuk, később diákjaink a saját tankertünkön kívül Orciban is dolgoztak. Hasznos kezdeményezésnek tartom a programot.

Az igazgató szerint adja magát a folytatás, mivel a lovasokon kívül valamennyi növendékük kertészeti tanulmányokat is folytat. S így az iskolában tanultakat gyakorlati tapasztalatokkal egészíthetik ki az ifjak, ami később javukra válhat. A gyümölcsökön kívül konyhakerti növényeket – többek közt salátát, káposztát – termesztenek, s a környék ápolásáról is gondoskodnak a diákok. Tóth Krisztina, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója közölte: két alkalommal vettek részt a projektben és a diákok egy elhanyagolt területet tettek rendbe.

– A közös munka összekovácsolja a fiatalokat – mondta. – S nekik is jó érzés, hogy munkájuk nyomán megszépül a kert.

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint idén is meghirdetik a Ments meg egy kertet! című programot. A Kertészkedés Éve alkalmából még 2016-ban elindított és az első években kizárólag az AM-fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártáca az első évek pozitív tapasztalatai alapján országos szintűre terjeszti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában