oda a termés

2018.08.04. 20:00

Somogyi gyümölcsösökben pusztít a keleti kártevő

Somogyban is pusztít a pettyes szárnyú muslica, a távol-keleten őshonos kártevő ellen egyelőre nincs védekezési lehetőség. Így a termelők csak annyit tehetnek, hogy kivárják, mekkora károk lesznek.

Koszorus Rita

A vékony héjú gyümölcsfélékben okozza a legnagyobb kárt a pettyes szárnyú muslica, amely sokkal veszélyesebb annál, mint amilyennek tűnik. Fűrészes tojócsövével felszakítja a gyümölcs héját és belepetézik – mondta Tóth István mezőgazdasági szakmérnök. – Ez mikrosérüléseket okoz, megjelennek a másodlagos kórokozók és ettől megbarnul, puha lesz.

A kártevőt öt éve észlelték először Somogy megyében. – Ezen a vidéken kiemelten gyakran fordul elő – hangsúlyozta Tóth István. – A rovarcsapdázások adatai szerint dél-Somogyban fogták a legtöbb imágót.

A távol-keleti eredetű rovar roppant gyorsan terjed, hiszen augusztustól novemberig folyamatosan szaporodik, s mivel jó a repképessége, gyorsan fertőz. A környezetéhez jól alkalmazkodik, ezért nem árt neki az aszály vagy a fagy sem. Nincs ellene jó védekezési lehetőség, igaz Tóth István lapunknak elmondta: van olyan rovarölőszer, amely engedélyezett, de túl hosszú a várakozási ideje.

A pettyes- vagy foltosszárnyú muslica a porrogi gyümölcsösöket sem kíméli. – Tavalyelőtt okozott először gazdasági kárt a gyümölcsösben – mondta Madarász Zoltán, termelő. – Akkor száz százalékban tönkretette a termésünket. Tavaly olyan ötvenszázalékos volt a kár, az idén pedig még nem tudjuk. Csak akkor lehet megmondani, ha az őszi málnák is elkezdenek érni. De már júliusban megjelent az ültetvényeken.

A porrogi termelő hozzátette: tehetetlenek a kártevővel szemben. – Védekezni nem tudunk – mondta Madarász Zoltán. – Azokat a gyümölcsöket, amelyeket már megtámadott, még pálinkának sem tudjuk felhasználni. És nem csak a fekete szedret és a málnát eszi, de a bodzán, birsen, az almán és a szőlőn is látni a sérülést.

Ezt erősítette meg Tóth István is, akitől megtudtuk: több almatermelő is panaszkodott, de barackosokban is kárt tett már az idén a pettyesszárnyú kártevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában