2018.08.05. 17:33
Street food ízorgia a Balatonnál: a világ ízeit kóstolhattuk
Eredeti texasi ízektől, a pikáns hal ételekig, a japán gasztronómiába is belekóstolhattak azok, akik ellátogattak a III. Zamárdi Gasztro Utcza fesztiválra. A szabadstrandon sorakozó food truckoknál az egész világot végig lehetett enni.
Fotó: Böcz Zoltán
Különféle kézműves hamburgerekből nem volt hiány a Zamárdi Gasztro Utcza fesztiválon. A Che Che Nemburgernél nevéből is sejthetően minőségi szendvicsek készültek. – Színhússal dolgozunk, nem darált hússal, ennek tehát hamburgerhez semmi köze – magyarázta Papp Dávid, miközben friss húst helyezett a sütőlapra.
A nemburger olyannyira kapós, hogy a tapasztalatok szerint, aki egyszer megkóstolja visszatér egy újabb adagért.
A fesztivál egyik legszembetűnőbb standja Befaló Billé volt, ahol a húsimádók élhették ki hajlamaikat hamisítatlan amerikai ízekkel.
A különlegességek sorát bővítette a Taiyaking food truckja, ahol japán édességek készültek. – Ez egy japán töltött gofri – mondta el kérdésünkre Tóth Zoltán, tulajdonos. – Az eredeti változat vörösbab pasztával töltött, mi egy európai verziót készítünk édes és sós ízesítéssel.
Az isteni japán gofri hal formátumban is kapható volt és fagylaltos töltelékkel is.
Sokan kóstoltak a Casa de Churros-nál, hiszen az édes illatok csábítóak voltak. – A churros egy spanyol fánk – magyarázta a tulajdonos, Posta Levente. – Szerettem volna valami édességgel előrukkolni és a Spanyolországban élő barátom mondta, hogy próbáljam ki ezt. A képviselőfánk tésztáját, forró olajban sütjük ki és fahéjas-cukorba forgatjuk, gyümölcsös öntetekkel kínáljuk.
A katalán finomság mellett az óriáspalacsinta is jól fogyott.
Természetesen a finom falatok mellé hűsítő italok is dukáltak: kézműves sörök, vegán limonádé, és minőségi borok bővítették a kínálatot.
Kopoltyúsból gyrost vagy tepertőt
Halételeket is kínáltak a gasztrofesztiválon, Vitéz Ferenc a Fin’Chi kajautójánál friss kopoltyúsokat varázsolt a vendégek elé. – Frissen szerzünk be: pisztrángot, keszeget, süllőt, és hekket – mondta a tulajdonos. – Speciális termékünk a haltepertő és a harcsagyros. Sajnos a halfogyasztás még mindig gyerekcipőben jár, a Balatonon is még mindig a hekk megy nagyon. Csak a halimádók érdeklődnek nálunk, de ők bátran is kóstolnak.
Hozzátette: a street food sokkal több gusztusosan tálalt hamburgereknél. Szinte bármi elkészíthető utcai kajautóban, csak a megfelelő alapanyag választás és a körítés dönti el, hogy bevonzza -e a vásárlót az étel.