rosszullét

2019.11.15. 14:00

Sürgősen orvosság kellett a fiúnak, de nem talált ügyeletes patikát

Rosszul lett a kisunoka, ezért a nagypapának kellett segíteni: a lázas kisfiúhoz kijött a tabi orvosi ügyelet a hétvégén. A család a felírt receptet rögtön be akarta váltani, de ez váratlan nehézségbe ütközött.

Kovács Gábor

File name :DSC_0255.JPG File size :1.3MB(1370543Bytes) Date taken :2005/12/05 18:36:13 Image size :2144 x 1424 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D2X Quality mode :N/A Metering mode :Matrix Exposure mode :Programmed auto Speed light :Yes Focal length :35 mm Shutter speed :1/60second Aperture :F6.3 Exposure compensation :0 EV White Balance :N/A Lens :N/A Flash sync mode :N/A Exposure difference :N/A Flexible program :N/A Sensitivity :N/A Sharpening :N/A Image Type :Color Color Mode :N/A Hue adjustment :N/A Saturation Control :N/A Tone compensation :N/A Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

Ráadásul a történet megismétlődött, már harmadszorra jártak úgy, hogy nem találtak nyitva tartó, ügyeletes gyógyszertárat a hétvégéken.

– Azonnal indultunk autóval, mert aggódtunk a beteg gyerekért – idézte fel lapunknak a történteket Laczkó János, a nagyapa. – Bonnyán élünk, nyolc kilométerre van Igal, huszonötre Tab. De sehol nem találtunk ügyeletes patikát, amelyik nyitva lett volna. Hasonló esetben Kaposvárra, vagy Siófokra kell autózni, ami nem kevés költség és nagy időveszteség. Egyszer volt szerencsénk, amikor Szántódon éppen takarítottak egy patikában, megszántak, és kiadták nekünk az orvosságot.

Megkerestük Szabó Péter Balázst, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnökét az ügyben. Elmondta: elképzelhető, hogy létezik olyan időpont, amikor ott helyben nem beszerezhető a gyógyszer, bár a kötelességet és szakmaiságot szem előtt tartva minden gyógyszerész igyekszik ellátni az ügyfélkörét, de semmilyen támogatást nem kapnak az ügyeletekre, ezt saját erőforrásból kell megoldaniuk.

– A vidéki 24 órás ügyelet nehéz ügy, mert nincs, aki kifizesse, és szakember sincs, aki ügyeletben ülne – mondta. – Ügyeletet csak szakgyógyszerész láthat el, de belőlük sincs annyi, amennyi kellene. A munkaerőhiányból adódóan magasak a bérköltségek, és A munka törvénykönyvének is meg kell felelni, tehát egy nap 12 óránál többet nem dolgozhat egy gyógyszerész, mert ha igen, akkor a következő munkanapot ki kell adni szabadnapnak. Ezt kevesen vállalják fel.

A zárva tartó patikák azonban a törvény szerint mindig kiírják, hogy melyik a legközelebbi gyógyszertár, ahol a beteg ki tudja váltani a receptet. Azt is tudni kell, hogy Somogy megye méretéhez képest az ügyeleteik száma és óraszáma nagyobb, mintha ezt levetítenénk a budapesti ügyeletes patikákra.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában