segítség

2018.12.11. 17:30

Segítettek a nagymamának, aki egyedül neveli hat unokáját

A bárdudvarnoki Európai Realitas Egyesület 237 család karácsonyát teszi szebbé az idén, Megyeszerte dobozokban tartós élelmiszert gyűjtöttek, valamint tűzifa is került az udvarokba a Somogy Megyei Önkormányzat támogatásával.

Góz Lilla

Reggel óta dobozolnak a kaposvári gyűjtőhelyen az Európai Realitas Egyesület önkéntesei. Száraztészta, szalámi, liszt, cukor, olaj, édesség is kerül a csomagokba. Keddi első úticéljuk Nagypusztára vezet. Itt egy nagymama egyedül neveli hat unokáját, nekik érkezik segítség. Két köbméternyi fát rak le udvarukban a teherautó.

– A megyei önkormányzat 100 ezer forinttal támogatta az Európai Realitas Egyesület adományakcióját. Ebből tűzifa lett vásárolva a rászorulóknak. A támogatottak között van egyedülálló kisnyugdíjas és hat gyerekes család is. Dolgozóink, a megyeházán kihelyezett gyűjtődobozba tartós élelmiszert hoztak – mondta el érdeklődésünkre Biró Norbert. A megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: fontosnak tartották, hogy a kezdeményezés mellé álljanak és az egyesület által segítséget nyújtsanak a rászoruló somogyi családokat.

– Egyedül nevelem hat unokámat. A legkisebb 4 éves, a legnagyobbik 18 éves lesz – mondta láthatóan meghatódva Weisz Jánosné. A könnyeivel küzdő nagymama szerényen mesélte: egyedül neveli a gyerekeket, mert édesanyjuk elhagyta őket, és ha nem segít, állami gondozásba kerültek volna. Nincs könnyű dolga, rengeteg pénzüket emészti fel a konyha, a megfelelő élelmiszer előteremtése, jól jön a segítség.

– Krisztián gluténérzékeny, a számára megfelelő liszt 1200 forintba kerül, nem tudom megvenni neki – meséli. – Elszomorodok sokszor, mert nagyon kevésből élünk, és a szívem szorul össze, mikor a rezsit kell befizetem, gyakorlatilag tőlük veszem el pénzt. A kedden kivitt csomagjukban gluténmentes termékek is találhatóak, sőt, még a speciális étrendnek megfelelő szaloncukor is került a dobozkákba. – Kicsit kemény, de nagyon finom – kóstolta meg az édességet Krisztián. Jázmin, a család legkisebbik tagja pedig örömmel markolt fel belőlük néhányat.

– A Varázsasztal elnevezésű gyűjtésünk december 10-én zárult. Iskolákba, vállalkozásokhoz helyeztünk ki adománygyűjtő dobozokat – mondta el Péter Gabriella a család udvarában. A bárdudvarnoki Európai Realitas Közhasznú Egyesület elnöke hozzátette: karácsonyig 237 családhoz jutnak el, akiknek a tartós élelmiszer mellett tűzifát, karácsonyfát is visznek.

– A rászoruló családok számára szeretnének reményt adni, hogy nem lettek számkivetettek és periférikus helyzetük igenis megváltoztatható – tette hozzá.

Nem könnyű megtalálni, de sok a rászoruló

Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere elmondta: a 2009 óta a településükön működő egyesülettel szoros kapcsolatot ápolnak, a rászorulók felkutatásában évről évre közösen dolgoznak. Hozzátette: az önkormányzat is próbál segíteni az ünnepek előtt ajándékcsomagokat, húst visznek a családoknak és nagy segítség a szociális tűzifa is.

– Nagyon sok a rászorult, sokan szégyellik rossz anyagi körülményeiket, inkább nem kérnek támogatást, őket a legnehezebb megtalálni – jegyezte meg Mester Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában