felvilágosító kampány

2018.11.16. 11:30

Szemétből lesz a meleg: sokan még mindig nem fűtenek okosan

A levegőszennyezés legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, ám egy friss felmérés szerint az emberek nagy része ezzel még mindig nincs tisztában, a felvilágosító kampányok ellenére sem. Somogyban is ritkán szabnak ki bírságot a szabálytalanságok miatt, mert nem könnyű a bizonyítás.

Kovács Gábor

Egyre többen állnak át a fatüzelésre. Drága a gáz.

A lomokkal tüzelés környezetvédelmi bírsággal jár, ám mégis kevés ilyen eljárás indul a hatóságnál Somogyban is. Nehéz ugyanis a tettenérés, hiszen hiába gomolyog fekete, gyanús füst a kéményekből, a családi házakba gyakran nem engedik be az ellenőröket. Ha pedig későn érkeznek, a kályhai hamuból már nehéz megmondani, hogy vajon mit égetett a házigazda, mert ezt többnyire csak környezetvédelmi vizsgálattal lehetne megállapítani egy laborban.

Fához a legszegényebb rétegek is hozzájuthatnak az erdős somogyi vidéken, és működik a szociális tűzifa program is, ezért faluhelyen nemigen jellemző, hogy sokan fűtenének szeméttel, állította Régel László, Heresznye polgármestere. – Az viszont megfigyelhető – mondta el érdeklődésünkre –, hogy a tűzifa drágulásával egyre többen térnek vissza a gázfűtésre, főként az idősek, akiknek már megterhelő a hasogatás, a behordás.

Bár az embereket esetenként zavarhatja a szomszéd kéményéből gomolygó füst, a jelek szerint mégsem fordulnak sokan panasszal emiatt a hatósághoz. – Egyetlen eljárás sem indult Lengyeltótiban szabálytalan fűtés miatt, sőt még bejelentés sem érkezett – mondta el érdeklődésünkre Szatmári Ibolya jegyző. – Engedély nélküli szabadtéri égetések viszont előfordultak – mondta –, ezért ezeket rendszeresen ellenőrizzük, a levegővédelmi szabálysértési ügyeket a járási hivatalhoz továbbítjuk.

– Fűtéskor a lakók ne tegyenek az égéstérbe rongyot, gumit, műanyagot, színes vagy fényes reklámújságot, festett, lakkozott fát vagy bútorlapot – sorolta Mihályka Szabina, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Ezek elégetésekor több korom rakódik le a kéményben, és tönkreteszik a tüzelőberendezést. A tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így saját otthonunk levegőjét is mérgezzük.

Név nélkül sokan bevallják

Az emberek 14 százaléka még mindig hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja – ez derült ki egy ezer fős, országos felmérésből a válaszadók bevallásai alapján. A lakók 80 százaléka azonban az ipart és a közlekedést tette felelőssé a rossz levegőért, mert saját becslésük szerint a lakossági fűtés csupán 15 százalékban járul hozzá a levegőszennyezéshez. Valójában azonban a lakossági fűtés 85 százalékban okozója a levegő romlásának hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában