Hospice

2017.10.15. 11:02

Szentmisén emlékeztek meg a gyógyíthatatlan betegekről

A Hospice világnap alkalmából szentmisét tartottak szombaton a kaposvári Székesegyházi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban, ahol a gyógyíthatatlan daganatos betegségekben elhunytakra és szenvedőkre emlékeztek meg.

Gyeszát Zsolt

– A Nevitt Cindy Otthonápolási és Hospice Szolgálat által egykor ellátott betegek hozzátartozóit, a jelenleg is ápolt betegeket és hozzátartozóikat, illetve valamennyi egészségügyi szakdolgozót meghívtunk a szentmisére – mondta Jánosek Edina, a Fehér Liliom Hospice Alapítvány elnöke. – A hospice szolgálat 21 éve működik Kaposváron, az alapítvány pedig azért jött létre 11 évvel ezelőtt, hogy a szolgálat által ellátott végstádiumú daganatos betegeket támogassa a szükséges gyógyszerekkel, segédeszközökkel.

Mint megtudtuk, magánszemélyek támogatják a leggyakrabban az alapítványt, különösen azok, akik valamilyen formában már érintettek voltak a hospice által. Többen adójuk egy százalékát ajánlják fel az alapítványnak, s cégek is adományoznak, melyért mindenkor hálásak.

Ugyanakkor kevés az önkéntes és kevés a szakápoló is a szolgálatnál – tette hozzá Jánosek Edina. A szakápolóknak három éves kórházi gyakorlatra van szükségük ahhoz, hogy a szolgálatnál dolgozhassanak. Önkéntes pedig az lehet, aki elvégez egy egyhetes hospice tanfolyamot. – A hospice azt támogatja, hogy a lehetőségekhez képest minőségi életet élhessen a beteg az utolsó hónapjaiban is, amíg még a családjával lehet – jegyezte meg Jánosek Edina. – Figyelembe vesszük a beteg kéréseit és kívánságait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában