rákellenes világnap

2020.02.05. 11:08

Szinte nincs család, ahol ne lenne daganatos beteg

Egyre több somogyi fiatalnál diagnosztizálnak valamilyen daganatos megbetegedést. A szakemberek szerint érdemes rendszeresen különféle szűrésekre járni azért, hogy hamarabb felismerjék a betegséget. Kedden több helyen is az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet, február 4. a rákellenes világnap.

Marosi Gábor; [email protected]

Korház, műtét.

Fotó: Bús Csaba

Korábban az emlődaganatos megbetegedéseket leginkább az ötven és afeletti nőknél diagnosztizálták. Manapság azonban egyre gyakrabban fordul elő a huszonéveseknél is. Pécsi Balázs onkológus főorvos tapasztalatai szerint: a fiatalokat ezen kívül gyakran kell még kezelni vastag- és végbéldaganattal is.

– Évente országosan körülbelül hatvanezer új beteg van – fogalmazott Pécsi Balázs. – Somogyban évente ezerötszáz-kétezer új megbetegedést regisztrálnak. A túlélési arány a betegség típusától is függ, mi magyarok azonban nem igazán büszkélkedhetünk, hiszen az Európai Unióban a daganatos betegek várható túlélése hazánkban a legrosszabb. Sajnos nálunk sok az elhanyagolt stádiumban észlelt beteg, akiknél akkor már nem igazán lehet segíteni. Arra hívnám fel az emberek figyelmét, hogy próbáljanak meg önmagukra és környezetükre nézve a legkevésbé kártékonyan élni. Ez vonatkozik a táplálkozásra, a fizikai aktivitásra és a lelki tartalmakra is. Menjenek el szűrésre, hogy korán észre lehessen venni a betegséget, illetve ha valaki bármilyen bizonytalan tünetet érez magán, forduljon orvoshoz – tette hozzá Pécsi Balázs.

– Mi a lelki problémákban tudunk segíteni – mondta Kiss Katalin, a Rákbetegek Országos Szervezetéhez tartozó Viktória Klub vezetője. – Minden hónap első péntekén tartunk klubfoglalkozást az Egészségügyi Főiskolán. Sokan érdeklődnek a fórumaink iránt, a Facebookon van egy csoportunk, amelyhez többen csatlakoztak. Fontos, hogy ismerjenek minket az emberek, hiszen sajnos szinte nincsen olyan család, ahol ne lenne daganatos beteg. Próbálunk olyan programokat kitalálni, ami összekovácsolja az embereket. Meghallgatjuk egymást és tanácsokat is adunk, valamint arra buzdítunk mindenkit, hogy menjenek el szűrésre – fogalmazott Kiss Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában