sávszélesség

2017.10.21. 09:00

Szupergyors internet viszi a fiatalokhoz a digitális tananyagot

A bővebb és gyorsabb internethozzáférés révén eredményesebben használhatnák ki a jövőben a digitális tananyagokat az általános iskolákban.

Gyeszát Zsolt

A kormány döntése alapján minden állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény is gyorsabb internetkapcsolatot és teljes wifi-lefedettséget kap 2019 végéig – a távirati iroda közlése szerint Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára többek között erről is tájékoztatta a sajtót egy konferencián. A fejlesztés az egyházi fenntartású iskolákat is érinti – első körben 148 egyházi intézmény kap teljes wifi-lefedettséget.

– A gyorsabb internet különösen a digitális tananyagok használatához jelent majd nagy segítséget – mondta lapunknak Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeinek főigazgatója. Hozzátette: az interaktív táblák használata miatt számos tanteremben van internet a kaposvári iskolákban. Ugyanakkor a hozzáférési lehetőség több tanteremből hiányzik még, ezért is örülnének, ha egységes, nagyobb sávszélességet biztosítana a fejlesztés az iskolákban. A főigazgató szerint a saját belső szabályzatukat is módosítani kell majd, ha minden iskola minden termében és közösségi helyében biztosított lesz az internethozzáférés, hiszen fontos, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá a nem nekik való tartalmakhoz.

– Ha a diákok az iskola valamennyi tantermében felcsatlakoznak az internetre az interaktív tananyagokért, az csak magasabb sávszélességen működhet jól – mondta Dominkó János, a lábodi Kótai Lajos Általános Iskola igazgatója. – Arra törekszünk, hogy megfelelő célra használjuk az okoseszközöket az oktatásban, ideális az lenne, ha azok segítségével oldhatnánk meg különféle feladatokat az interneten keresztül. Jóllehet van tanulói tabletünk is, melyet csoportmunkára, akár egyéni foglalkozásra is kioszthatunk. De továbbra is szükség van az eszközparkot fejlesztő és bővítő pályázatokra is, hogy ténylegesen kihasználhassuk majd a gyorsabb internethozzáférést.

A távirati iroda szerint az ötszáz fő alatti iskolákban legalább száz megabit per szekundum, s az annál nagyobb iskolákban pedig egy gigabit per szekundum sávszélességet szeretnének megvalósítani. A teljes fejlesztés során a biztonságra és a gyerekekre káros tartalmak kiszűrésére is figyelmet fordítanak.

Dominkó János elmondta: a kormány által ígért fejlesztés megduplázná az internet mostani gyorsaságát a lábodi iskolában. Jelenleg 177 tanuló jár az iskolába, s kilenc az intézmény nagykorpádi telephelyére, ahol egy összevont első és második évfolyam működik.

Eredményesebb befogadás

– Noha az internet számos tantermünkben elérhető, a fejlesztések szükségszerűek, mivel a mai digitális tartalmak nagy sávszélességet igényelnek – mondta Szilágyi István, a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója. – Amikor egyszerre több pedagógus szeretné használni az interneten elérhető digitális tananyagokat, a tananyag lassú betöltődése értékes perceket vesz el a tanórából. Pedig a digitális tanagyagok nagyban hozzá tudnak járulni az adott tantárgyhoz tartozó tananyag még eredményesebb befogadásához, hiszen a gyerekek érdekesebben, látványosabban tudják elsajátítani az új ismereteket.

Szilágyi István hozzátette: 514 gyermek jár az intézménybe. Bíznak benne, hogy a szolgáltatás bővítése mellett eszközfejlesztésre is lehetőség nyílik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában