tudatos karácsony

2019.12.20. 17:30

Tárgyak helyett élményeket is egyre többen ajándékoznak karácsonyra

Somogyban is egyre több családban ajándékoznak egymásnak élményeket mondván, nem kívánnak ahhoz asszisztálni, hogy újabb és újabb felesleges karácsonyi ajándék végezze ünnep után a kukában, terhelve a környezetünket. Vallják, a túlfogyasztás nem az ünnepre való készülődés nélkülözhetetlen velejárója.

Kovács Gábor

Rövid, rögtönzött somogyi közvélemény-kutatásunkkor kiderült, sok család már régóta a környezettudatos szemléletet követi karácsonykor is. – A mi családunkban nem ajándékozunk mást egymásnak, csak olyan használati tárgyakat, amikről tudjuk, hogy valóban szükség van rájuk, inkább közös programokat szervezünk – mondta Máyer Viktória, aki másodévesként tanul a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karán képalkotás szakon.

Orlikné Horváth Vera Anna, egy 20 hónapos kisgyermek édesanyja is azt mondja, szeretnek maradandó emléket jelentő ajándékot adni, legyen az akár egy koncertjegy vagy más program. – Az ünnepek előtt pedig megkérdezzük egymást, hogy felesleges dolgokat véletlenül se vegyünk – mondta.

– Egy-egy élményt megőriz az emlékezet, és ez tovább tart, mint az elektromos kütyük – mondta Soós Tibor. – Számomra akkor megfelelők a tárgyi ajándékok, ha időtállók és lelki töltetűek. Ilyen egy festmény is.

Nem az a legmegfelelőbb felkészülés, ha hitelekbe verjük magunkat karácsonyra és agyontapostatjuk magunkat a Fekete péntekeken és más kereskedelmi akciókban, állítja Herner Katalin, a Kaposvári Egyetemen tevékenykedő Követ Egyesület ügyvezető igazgatója. – A túlfogyasztás nem az ünnepre való készülődés nélkülözhetetlen velejárója – mutatott rá Herner Katalin. – Mi is azt tapasztaljuk, hogy felnőtt egy generáció, amelyik már máshogy gondolkodik, sőt az idősebbek közül egyre többen próbálják az ökotudatosságot elsajátítani. Ennek a következménye, hogy sokan tárgyi ajándékozás helyett inkább élményeket adnak egymásnak az ünnepeken. Erre sok lehetőség van, például közös társasjátékok, túra, kiállításlátogatás, mozi vagy színházbérlet. Ezzel azokat a tárgyakat igyekeznek mellőzni, amelyekből pár hónap múlva hulladék lesz, és növeli az ökolábnyomunkat.

De vannak más meglepőnek ható ökotudatos ötletek: ajándékozzunk használt holmikat vagy vásárlási utalványt, és a karácsonyi ajándékot csomagoljuk környezetbarát anyaggal. Ehhez használjunk szalag helyett újrafelhasználható spárgát. Ne kérjünk felesleges ajándékokat, hangzik az új mottó karácsonyra.

Együttműködnek az egyetemmel

A Követ Egyesület a fenntartható gazdaságért szerveződött, és a tagjai nemrég vettek részt egy olyan konferencián, amely a túlfogyasztás és a túlnövekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet, tudtuk meg Herner Katalintól. Hozzátette: már a növekedés utáni korszak világgazdaságára készülnek, mert be kell látni, hogy egy véges világban nem lehet korlátlanul növekedni, mert egy túlhajszolt gazdaság káros hatásai a környezetben csapódnak le, úgy mint a klímaváltozás vagy műanyag és elektronikai hulladékok felhalmozódása. A Követ egyesület elsősorban vállalatokkal áll kapcsolatban. Együttműködési megállapodást kötöttek a Kaposvári Egyetemmel, és szeretnék elérni, hogy minél zöldebb szemléletű legyen a felsőoktatás. Somogyban is vannak partnereik a helyi vállalkozások között, az egyik ilyen a patcai Katica Tanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában