változás

2019.04.26. 11:30

Technikumokká alakulnak a szakgimnáziumok

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák hároméves szakképző iskolákká alakulnak.

Harsányi Miklós

Somogyi szakértők állítják: a modern iskolai és céges tanműhelyeken kívül az ösztöndíj-rendszer átalakítása is hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddiginél is többen tanuljanak szakmát.

A távirati iroda beszámolója szerint Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: a szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak. A szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd.

– Cél, hogy a fiatalok az érettségi után ne hagyják el az iskolát, s az egyéves tovább tanulás után piacképes szakmával rendelkezzenek – mondta Tóth Krisztina, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója, aki szerdán egy fővárosi tanácskozáson vett részt, ahol a szakképzés átalakításáról esett szó. – Nálunk pillanatnyilag csaknem 80 erdészeti, vadgazdálkodási, mezőgazdasági gépész, illetve erdészeti gépész tanuló folytat technikusi tanulmányokat, s azt szeretnénk, hogy 2020-tól még többen kapcsolódjanak az oktatásba. A gazdaságnak, a vállalkozásoknak óriási szükségük van a biztos tudással és kellő gyakorlattal rendelkező fiatalokra, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy akik technikusi végzettség birtokában szakirányú főiskolára, egyetemre jelentkeznek, azok pluszpontokat kapnak.

Tóth Krisztina rámutatott: a szakoktatás átalakításával szükség van az oktatást könnyítő fejlesztésekre, ezért Somogyzsitfán többek közt munka és erőgépek beszerzését tervezik. Balázs Tibor, a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója kiemelte: a technikusi képesítés középvezetői állás betöltését is lehetővé teszi. Fontos, hogy az új lehetőséget kellőképp megismerjék a diákok, s a gondosan begyűjtött információk birtokában döntsenek jövőjükről. A somogyi mezőgazdasági valamint élelmiszeripari cégek bőséges elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a technikusoknak, a termelésben éppúgy, mint a termékfejlesztésnél, ellenőrzésnél.

 

Több ösztöndíj a diákoknak

– A meglévő iskolai, illetve céges tanműhelyek tovább fejlesztése, a mérnökök bevonása az oktatásba és a mostaninál is magasabb ösztöndíjak éppúgy hozzájárulhatnak az eredményes képzéshez, mint a gyakorlatközpontú tanítás – emelte ki Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke. – Az első számú feladat ugyanaz, mint eddig: vonzóvá kell tenni a szakképzést. Meggyőződésem: a folyamatot már általános iskolában tanácsos elindítani, így a diákok már kiskamaszként tudják, hogy mennyi előnnyel jár a szakma tanulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában