vásárló erő

2019.01.12. 07:00

Tejre, húsra és gyümölcsre sokat költöttek a somogyi vásárlók

5,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A somogyi boltok is jóval több árut adtak el, mint korábban, a keresletnövekedést látva újabb falusi boltok nyitását tervezik a Kapos Coop-nál

Harsányi Miklós

– Átlag felett, nagyjából tíz százalékkal emelkedett tavaly a forgalmunk, s több mint 20 millió forintot fordítottunk a boltunk felújítására – mondta Simon Róbert, a kadarkúti ABC üzletvezető-helyettese. – A friss, előhűtött baromfi- és sertéshúson kívül jócskán megugrott a zöldség-gyümölcs valamint az ásványvíz, illetve az üdítőital eladás is. A helyi vásárlókon kívül jelentős az átmenő forgalmunk: a Barcsról, Nagyatádról érkezők egy része nálunk vásárolja meg a legszükségesebbeket, s a kamionosok is felfedezték az utóbbi időben boltunkat.

Tombor Péter, a batéi Tombor ABC tulajdonosa azt mondta: jobb évet zártak, mint 2017-ben. A tej, tejtermék és húsárun kívül egyebek mellett vegyiáruból – mosópor, öblítők – is jókora mennyiséget értékesítettek, s folyamatosan arra törekednek, hogy minél gazdagabb választék várja a betérőket. A helyi és környékbeli vásárlókon kívül a kaposvári nagyberuházásokon dolgozó munkások is visszatérő vevőknek számítanak, s ez újabb lehetőséget jelent az üzletnek.

Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint éles verseny zajlik a kiskereskedelemben, épp ezért nem szabad lassítani a tempón, mivel annak súlyos következményei lehetnek. Az 59 élelmiszerboltot és három szaküzletet működtető cég tavalyi forgalma 2,5 százalékkal nőtt, bevételük meghaladta a 3,1 milliárd forintot. A friss húsáru-forgalmazásban kiemelkedő, közel 10 százalékos emelkedést tapasztaltak, s egész éven át nagy kereslet volt a gyümölcs és a zöldség iránt, míg a tejeknél sokan az akciós, tartós UHT-terméket emelték le a polcokról. – A piaci változások miatt az idén akár egy-két új boltot is nyithatunk, persze a kistelepüléseken gyakran jóval nehezebb üzemeltetni egy üzletet, mint egy városban – hangsúlyozta. – Összességében a korábbinál is erősebb évet várunk 2019-ben.

 

Belenyúltak a pénztárcájukba

– Számos szakmai visszajelzés szerint tavaly jócskán nőtt a somogyi üzletek forgalma – mondta Ojtó Lajos, a SKIK alelnöke. – A kereskedelem valamennyi ágazatában kemény a küzdelem, a multik óriási kínálattal várják a vevőket Somogyban is, s ez folyamatosan nehéz helyzet elé állítja a kiskereskedőket. Azok a vállalkozások maradnak fenn, amelyek hatékony, határozott választ adnak a piaci kihívásokra.

A szakember szerint jó minőségű, friss, hagyományos előállítású termékek hozhatják meg részben a sikert, ugyanakkor az udvarias, barátságos kiszolgálás is megkönnyítheti a vevőkör megtartását, bővítését. Rámutatott: a bérek emelkedésével előreláthatóan 2019-ben tovább nő a vásárlókedv. Hodovánné Wéber Judit, a balatonfenyvesi és a fonyódi Spar áruház tulajdonosa kiemelte: a Balaton partra látogató turisták jóval többet költöttek, s alapvetően erre vezethető vissza a tavalyi nyolc százalékos forgalom-bővülés. Idén is eredményes, szakmailag sikeres évre számítanak, s a zökkenőmentes munka érdekében már februárban elkezdik a nyári diákmunkások toborzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában