parádé

2019.12.02. 08:59

Tekeredő hurkák, kígyózó sorok Szennában

Kilenc csapat serénykedett a 13. szennai hurkafesztiválon szombaton, ahol hosszú sorok kígyóztak az ínycsiklandozó finomságokért: több mint kétezren látogattak el a rendezvényre.

Harsányi Miklós,

– A fenséges illatokat követjük – mondta a kaposvári Németh Géza, aki feleségével és barátaival érkezett a szennai fesztiválra. – Gyerekkorom óta hurkarajongó vagyok, alig várom, hogy végre megkóstolhassam a finomságokat.

Lehet, hogy éppen a kadarkúti csapatnál, akik biztosra mentek: két fajta zsemlés és aszalt szilvával ízesített hurkával is meglepte a zsűrit és a közönséget. Máger Béla, a csoport egyik tagja szerint a már évtizedek óta bevált recept az eredményes versenyzés titka.

Tíz kiló rizs, 13 kilogramm fejhús, bőrke, szalonna, dagadó, két kilónyi vörös hagyma és ugyanennyi hagyma az abalébe, továbbá 50 deka só, 13 csomag majoranna valamint bő fél kiló őrölt paprika: Kuruczi László, a csökölyi válogatott tagja sorolta érdeklődésünkre a véreshurka főbb összetevőit. Az összeszokottan dolgozó társaságot Jakab Csongor polgármester is erősítette. Harmadszor indultak a fesztiválon, s annyira jól érezték magukat, hogy eldöntötték: 30 év múlva is vállalják a küzdelmet.

– A hurkafesztivál kiváló kezdeményezés, fontos a hagyományok ápolása, értékeink őrzése – hangsúlyozta Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke. Salamon Gyula, Szenna polgármestere is köszöntötte a vendégsereget, s meghívták a két testvértelepülés küldöttségét is: érdekes egybeesés, hogy a szennaiak az erdélyi Felsőboldogfalvával napra pontosan 29 éve írták alá az együttműködési megállapodást. Malgorzata Chrapek, a lengyelországi Wiesnek polgármestere tréfálkozva elnézést kért, mondván: nem tanult meg magyarul, de hozzátette, a szennai polgármester sem beszél lengyelül.

Kaposszerdahelyi, csökölyi, kadarkúti és helyi csapatok is bizonyították tudásukat a versenyen, ahol mindenkinek jutott hurka: a versenyzőkön kívül 18 önkéntes gondoskodott a közönség ellátásáról, a hurkavásárlók felajánlásaikkal a helyi iskolát támogatták.

– Tilos furakodni – egy idősebb hölgy finoman figyelmeztetett egy fiatalembert, aki a friss hurkára váró sort próbálta beelőzni. Miközben a házigazdák megállás nélkül tálalták az újabb adagokat, a látogatók kisebb csoportba verődve figyelték Szulimán László, a helyi Véres Kezűek csapatvezetőjének alkotását. – Szívvel-lélekkel készül a jó hurka és a kolbász – mondta. – Olyan ízekre vágyom, amit annak idején nagyanyáink készítettek. Döntő, hogy a hurka megfelelő arányban tartalmazza a rizst, a húst és a fűszereket. Lehet kísérletezni meghökkentő újdonságokkal, ám szerintem a hagyományosnak nincs párja.

 

A kaposszerdahelyi polgárőrök taroltak

A simonfai Krisz és csapata győzött a sült hurka kategóriában a fesztiválon, a hideg hurkakészítők versengését a kaposszerdahelyi polgárőrök nyerték, s őket hirdették ki győztesnek a gyorsasági hurkatöltő versenyen is, ahol egy 80 centis hurkát időre kellett elkészíteni. A látogatók haza is vittek a finom falatokból, az egyik árusnál a sütőkolbász kilója 1700 forint volt, a hurkát 1500 forintért adták, egy kilogramm sonka 3200 forintba került, a szalámit 3600 forintért mérték, a töpörtyűt pedig 3500 forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában