Szemeket az égboltra

2017.12.13. 11:30

Geminidák: téli meteorzáporban gyönyörködhetünk a Zselicben

Csak kevesen tudnak róla, de télen is érdemes az eget kémlelni hullócsillagok után. Hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem csak nyáron van csillaghullás, hanem az év utolsó hónapjában is. Ekkor érkezik a Föld közelébe egy látványos meteorraj, a Geminidák.

Koszorus Rita

A meteorraj nevét onnan kapta, hogy a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából közelíti meg a Földet. – Nagyjából két hétig láthatóak – mondta Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője. – A csúcspontja egyértelműen december 14-én van, amikor százhúsz hullócsillag is látható az égbolton tiszta időben. Ez néha még meg is haladhatja az augusztusi meteoreső intenzitását.

A Geminidák érdekessége, hogy nem egy üstökösmagból származnak, hanem egy aszteroida maradványai.

Kedvező időjárás esetén fantasztikus égi jelenségnek lehetünk szemtanúi. Aki a meteorzáport tekintené meg a téli égbolton, annak érdemes melegen felöltözni, mert minimum 15-20 percet kell eltölteni a szabadban a kivételes élményért. Ehhez persze szerencse szükségeltetik, de az is, hogy kivilágított nagyvárosoktól távol verjük le a „csillagvadász lest.”

A legideálisabb helyszín egy csillagvizsgáló lehet, vagy éppen a Sefag Zrt. által üzemeltetett Zselici Csillagpark. Itt ugyanis az egész országban a legalacsonyabb a fényszennyezés mértéke, s így szinte tökéletes körülmények között élvezhető az égi jelenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában