elektromosság

2019.02.11. 11:30

Terjed a villanyos, de még nem népautó

Töretlenül haladnak hódító útjukon a nulla emissziós autók. A villanymotoros kocsik ugyanis ma már szinte bárhol felbukkannak, ha jobban figyelünk.

Koszorus Rita

Ahol átadnak egy új töltőoszlopot, ott hamarosan a közlekedő villanyautók száma is megnő. Hiszen így viszonylag biztonságosan lehet a folyamatos töltöttséget biztosítani. Kaposváron már öt ilyen van, de található egy-egy Zamárdiban, Fonyódon, Balatonlellén, Balatonszemesen, Balatonfenyvesen, Balatonföldváron, Nagyatádon, Szántódon és kettő Siófokon is.

Györki Béla már három és fél éve jár egy zöld rendszámos személyautóval, azt mondja, nagyszerű választás volt. – A költségek hosszú távú megtérülése miatt választottam ezt a típusú autót és a környezetvédelmi szempontok miatt is – mondta el kérdésünkre Györki Béla somogyjádi vállalkozó. – A szó szoros értelmében örültem annak, hogy kiszállok egy dízel füstös autóból és beülök egy teljesen környezetbarát kocsiba. Az érzés is más, mintha téglaházból faházba költözne át az ember.

Hozzátette: a jármű fenntartása töredéke egy hagyományoshoz képest. – 150 kilométert megy egy töltéssel – magyarázta Györki Béla. – Otthon este rácsatlakoztatom a 220-ra és reggel lehúzom róla. Gyakorlatilag 2 forint 50 fillér egy kilométer, ebben benne van minden. Én naponta 150 kilométert megyek vele, ez olyan 3-400 forintból kijön.

A somogyjádi vállalkozó elmondta: nagy előrelépés, hogy Kaposváron egyre több töltő van. Ugyan ő ritkán tankol ezeken a helyeken, de eddig még sosem kellett várakoznia.

A töltők száma a jövőben tovább fog növekedni, mondta kérdésünkre Máté Márton, az Autó Máté Kft. tulajdonosa. – Mindhárom telephelyünkön tervezünk mi is töltőket telepíteni – mondta a szakember. – A szakma 2020-22-re vár egy nagyobb robbanást elektromos autó eladásban. Jelenleg, ugyan növekedett a forgalomba helyezések száma, de ez még mindig kevés.

Hozzátette: a Peugeot és a Ford is úgy értékesíti az idei évtől az elektromos autókat, mint a hagyományos benzin vagy dízel kocsikat. Tehát, ha bemegy a vásárló a szalonba, ott megnézheti milyen egy ilyen autó, és nem lesz hosszadalmas procedúra a vásárlás sem.

Tavaly tizenegy zöld rendszámot adott ki a Somogy Megyei Kormányhivatal, s ez a szám egy évvel korábban is hasonlóan alakult. Tehát az elmúlt években nem volt emelkedés a megyében. A szakemberek szerint a túl bonyolult pályázati rendszer és a kevés töltőoszlop gátolta az eladások növekedését. Ám szemmel láthatóan utóbbiak szaporodnak, s jelentősen átalakította a kormány az elektromos hajtású autók vásárlásának támogatását.

Ezekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Györki Béla szerint nem fair, hogy a hibrid autók is kaphatnak zöld rendszámok. – Amit irritálónak tartok, hogy ha valaki zöld rendszámmal közlekedik és leelőz füstölő kipufogóval – mondta az elektromos autó tulajdonos vállalkozó. – Sajnos jelenleg a nem teljesen emissziómentes, hibrid autók is kaphatnak zöld rendszámot Magyarországon. Szerintem zöld rendszámot csak zöld autónak lenne szabad adni és kitalálni egy sárga, vagy narancs rendszámot a hibrideknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában