illegális hulladék

2019.11.11. 09:00

Természetvédők és az érintettek is mihamarabb megoldanák a problémát

Jogszabályi módosítást dolgoz ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a természetben illegálisan elhelyezett hulladék visszaszorítására. A probléma hatékony megoldását sürgetik az érintettek és a természetvédők is.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

Sorra jelennek meg hírek civilekről, akik időt és energiát nem sajnálva tisztítják meg a természetet az ott éktelenkedő hulladéktól. Lapunk is beszámolt róla, amikor többek között a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége Kaposváron szervezett természettakarítást. Kidobott hűtőt, vécécsészét és három szétszerelt autót is találtak a fák között a Zaranyi erdőben.

Ahogy egyre több hasonló akciót szerveznek, egyre inkább azt várnák a zölden és felelősen gondolkodók, hogy a törvény szigora súlyosan sújtson le a renitensekre. Habár erre még várni kell, de valami már elindult, tekintve, hogy megkeresésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt közölte: az illegálisan elhelyezett, elhagyott hulladékok elleni hatékony fellépés fő akadálya jelenleg a felderítetlenség, mivel többnyire csak tettenérés esetén azonosítható be és vonható felelősségre az elkövető. Ennek alapján a minisztérium a felderítés és a szankcionálás hatékonyabbá tételének jogszabályi lehetőségeit mérlegeli.

A szaktárca hosszú távú célja nem kizárólag a szankcionálás, hanem egy olyan rendszer kialakítása, amely a lakosság minél szélesebb köre számára biztosítja a hulladékok szabályos leadásának lehetőségét a lakóhely közelében, így segítve elő az ellenőrizetlenül elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségének csökkentését. A jogszabályi keretek kialakítása, módosítása jelenleg folyamatban van.

Az erdők szélén, vagy éppen a fák között elszórt hulladék hatalmas probléma Somogyban is. A megye legnagyobb erdőgazdálkodója a Sefag Zrt. munkatársai szinte ki sem tudják kerülni a természetbe kihelyezett szemetet. – Annak ellenére, hogy ma már minden háztartástól legalább heti gyakorisággal gyűjtik a hulladékkezelő társaságok a kommunális szemetet, találkozunk ilyen eredetű hulladékkal szinte valamennyi településkörnyéki erdőszegélyen és az erdőbe vezető nagyobb utak mentén – mondta érdeklődésünkre Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. közönségkapcsolati osztályának vezetője. – Az illegálisan kihelyezett szemét felszámolása egész évben feladatot jelent.

A Kaszó Zrt. területén is állandó gondot jelent az erdő szélén elhelyezett, autóból kidobott szemét. – A főutak mellett hetente többször is gyűjtjük a hulladékot – mondta el kérdésünkre Galamb Gábor vezérigazgató. – Az erdőkben évi egy-két alkalommal nagyobb akció keretében próbáljuk összegyűjteni a szemetet. Ami ebben nagyon szomorú, hogy közelebb lenne a hulladékudvar, mint az erdő, mégis inkább csak kidobják néhányan a szemetet.

Galamb Gábor vezérigazgató szerint, annak lenne csak igazán visszatartó ereje, ha sokszor tetten is érnék a szemetelőket. Ezért is tervezik bizonyos területek bekamerázását. Persze a legjobb viszont az lenne, ha a fejekben sikerülne végre rendet tenni – tette hozzá.

Slusszkulcs is landolt már a kukában

Helytelenül használják az emberek Toponáron az üveggyűjtő konténert. Ezt a lakossági tapasztalatot erősítette meg érdeklődésünkre a szolgáltató is. A konténerekbe olyan szemét is belekerül, ami a kommunális vagy a zöld hulladék közé való. Ezzel rengeteg plusz munkát adnak a hulladékgazdálkodás munkatársainak, a nem szelektív szemetet ugyanis kézzel kell kiválogatni. De nem csak Toponáron, s nem csak az üveggyűjtőt használják helytelenül az emberek. A kék kukákba gyakran kerül ételmaradék, használt ruha, iratok, autókulcsok, elektronikai és veszélyes hulladékok is, de az üveget is beledobálják az emberek. Ez utóbbit tilos a kék szemetesbe dobni, az üveget a város hatvanhárom üveggyűjtő szigetének valamelyikében lehet elhelyezni.

E tapasztalatok ellenére évről évre több újrahasznosítható hulladék kerül a szelektív konténerekbe. 2017-hez képest tavaly tizenöt százalékkal több szelektív hulladékot gyűjtöttek össze a kaposvári hulladékgazdálkodás emberei, idén pedig várhatóan négy százalékkal többet. A javulás nemcsak a megyeszékhelyen tapasztalható, hanem országosan is. A KSH szerint tavaly a települési hulladék negyede, 24 százaléka újrahasznosult. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a nagy darabos hulladékokat a vegyes kommunális hulladékkal továbbkezelik. Ezekből a cementgyárakban magas fűtőértékű frakció állítható elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában