összefogás

2018.09.26. 20:00

Tizenöt millió búzaszem – egy nemzet

Hat gyermekvédelmi intézmény vezetője vehette át a somogyi gazdák adományát szerdán Marcaliban. A Magyarok Kenyere Programban több mint tíz tonna búza gyűjt össze a megyében, amelyet a barcsi malomban őröltek lisztté.

Góz Lilla

– Több mint tíz tonna búza gyűlt össze Somogyban – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a barcsi száz éves malom őrölte meg térítésmentesen a búzát. Hét és fél tonna liszt a megye gyermekvédelmi intézményeibe kerül.

– A Magyarok Kenyere Program a határon belüli és kívüli szolidaritást jelképezi, a gazdák önzetlenül segítenek a legelesettebbeknek – jegyezte meg Gombos Sándor.

Nagy segítség nekünk a lisztadomány, óriási az ellátó rendszerünk – mondta el Tóth Norbert. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója hozzátette: az adományból több mint 2500 gyermek kap. A lisztet sütés-főzéshez használják a konyhákon, valamint jut belőle a lakásotthonokba is.

– Ha egy vállalkozó úgy áll a gazdaságában, hogy lehetősége van adakozni, jó ha megteszi, de ez hosszú évtizedeken keresztül nem volt így. Ma egyre több gazda jó szívvel ad, ami jelenti a gazdaság erősödését – mondta köszöntőjében Móring József Attila. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: a gazdák névtelenek maradnak, nem kérkednek, jó szívvel segítenek a rászorulókon.

– Ez az idei akció is azt jelképezi, hogy a somogyi gazdák képesek összefogni egy jó cél érdekében – mondta el Neszményi Zsolt. A megyei kormánymegbízott szerint mióta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja a programot nagyot fejlődött.

Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a kenyér testi-lelki táplálék, a magyarság identitásában mindig a kenyér jelképezte az összetartó erőt, a családot és a közösséget.

A lisztadomány mellé a Kométa jóvoltából szalámikat, a Fino Food Kft. pedig sajtokat ajánlott fel a gyerekeknek.

– Indulása óta támogatjuk a programot, egy nagyobb mennyiségű trappista sajtokat hoztunk – mondta el Egyed László, a kaposvári tejüzem ügyvezetője.

A nyolc éve életre hívott Magyarok Kenyere Program célja, hogy a tizenötmillió, Magyarországon és határainkon túl elszórtan élő magyar összetartozását jelképesen erősítse. Idén Somogyban több mint százharminc somogyi gazda adakozott búzával teli zsákokat.Hét gyűjtőponton több mint 10 tonnányi mennyiség gyűlt össze, amelyet határon túli és hazai gyermekotthon lakói kaptak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában