liszt

2018.08.07. 17:30

Tizenötmillió búzaszem – őrlik a Magyarok Kenyere búzáját

Tizenhárom tonna búzát gyűjtöttek össze a somogyi gazdák a Magyarok Kenyere programban. A megye egyetlen működő, több mint száz éves malmában őrlik liszté az adományt, amelyet hazai és erdélyi gyermekotthonok lakói kapják.

Góz Lilla

Több mint száz somogyi gazda búzával teli zsákja sorakozik a barcsi malomban. Hét gyűjtőponton tizenhárom tonnányi mennyiséget adományoztak a Magyarok Kenyere Programban.

– Harmadik alkalommal tudjuk Somogyban megőrölni a Magyarok Kenyere búzáját – mondta Gombos Sándor a barcsi százéves malomban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: a barcsi malom az idén is ingyenesen vállalta az őrlést, és a búza mennyiségének megfelelő lisztet adnak vissza, az őrlés során keletkező veszteséget kiegészítik a sajátjukkal.

– Egy történelmi folyamat része vagyunk, amely a magyar szolidaritás csodálatos példája – mondta Szászfalvi László. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: rendkívüli összefogás valósult meg a Magyarok Kenyere Programban. Megjegyezte: mi somogyiak büszkék lehetünk, hogy a 15 millió búzaszemhez hozzátehettünk. Köszönetet mondott a malom tulajdonosának, a kamarának, a gazdáknak, akiknek az adománya somogyi és dévai intézmények mindennapjait segítik a jövőben.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a búza az élet szimbóluma, aratás idején a bőséget jelenti. – A somogyi gazdák példát mutattak, hogy az adakozás milyen fontos, gondoltak a rászorulókra és segítségükkel tíz tonna lisztet kaphatnak a somogyi gyermekintézmények – tette hozzá Biró Norbert.

– Múlt nélkül nincs jövőnk – kezdte köszöntőjét Karvalics Ottó. Barcs polgármestere hozzátette: a helyi százéves malom a múltat szimbolizálja és örömmel tölti el, hogy a modernizált üzemben tudják megőrülni a búzát.

István József, a barcsi malom tulajdonosa elmondta: az üzem az 1920-as évek elején épült, a hengerszékek és minden gép akkori, csak a sziták és szűrők modernebbek. Az anyagszállítás pedig az idéntől a kanalas felvonó helyett sűrített levegővel működő rendszeren át történik. Szitálják, őrlik és a zsákokba már a kész, friss liszt folyik. Naponta 28 tonna búzát tudnak feldolgozni. Saját gabonájuk mellett bérőrlést is vállalnak. A közelmúltban egy kínai partner is megkereste őket. A kenyérünnepet egyébként augusztus 20-án Balatonlellén tartják, ahol a történelmi egyházak felszentelik a Magyarok Kenyerét. A lisztadományokat a tervek szerint szeptember végén juttatják el a somogyi rászorulóknak.

Évről évre sikeresebb

A Magyarok Kenyere Programot Korinek László pécsi jogászprofesszor kezdeményezte 2010-ben, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt. A következő évben, 2011-ben tíz tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték a pécsi, valamint az országos augusztus 20–ai ünnepi kenyeret és cipókat. A többi lisztet a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyerek étkezésének támogatására. 2017-ben már több mint félezer tonna adomány búza gyűlt össze. Tavaly 4000 magyar gazda felajánlásával alakult ki ez a mennyiség 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból, közel száz gyűjtőpont üzemeltetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában