Amerikából érkezett

2019.08.30. 09:00

Tönkreteszi a diófákat a fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy teszi tönkre a fákat megyeszerte. Az Amerikából érkezett kártevő nem csak a burkot színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteheti. A beteg termést fel kell szedni és elégetni, hogy a talajt ne fertőzze meg a kártevő.

Góz Lilla

Nagy tömegben messziről feketedik a zöld burkú dió megyeszerte. Szórványosan már a fák alatt is található beteg termés.

– Egy–egy burokból akár 40-50 nyű is előkerülhet, teljesen belefúrják magukat, károsíthatják így a dióbelet is – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: a fúrólégy a házi légyhez képest negyedakkorák és a tojócsövével a zöld burokba lerakja tojásait. Megszakítják a növény nedvkeringését és emiatt feketedik meg.

– Nagyon agresszív kártevőről van szó, a 2-3 milliméteres nyüvek iszonyatos pusztítást végeznek a zöld burkot feldarálják, elkezd rothadni, korhadni- jegyezte meg Tóth István.

2011–ben Kőszegen észlelték először a nyugati dióburok-fúrólegyet, 4–5 év alatt Somogy és Zala megyében végzett pusztítást a szórványos területeken.

– Háztáji védekezés viszont nem könnyű, ugyanis a nagyméretű, 7–8 méternél magasabb diófára a növényvédőszer felvitele nehézkes, kevés a házi permetező hozzá, ami a kártevő szaporodását megakadályozhatná – tette hozzá a növényvédelmi szakmérnök. Azt tanácsolja az érintetteknek, hogy a diófa alatti területet fóliázzák le és a rá hullott beteg diót fel kell szedni és elégetni, így nem tud a talajban áttelelni és a jövő évben újból fertőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában