R67-es gyorsút

2017.11.22. 16:12

Történelmi alapkőletétel – indul a 130 milliárdos útépítés

Letették a 67-es számú Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő gyorsút alapkövét Somogybabodon. A 130 milliárd forintos fejlesztés a magyar állam és az Európai Unió támogatásával valósulhat meg.

Koszorus Rita

Az alapkő is a földbe került, így elindulhat az R67-es út építése. A fejlesztés a környéken és Kaposváron élők régóta áhított vágya volt, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen. – Új időszámítás kezdődik a kaposváriak és a somogyiak életében – mondta el beszédében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Ez már elkezdődhetett volna 2007-ben, hiszen akkor volt egy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervről szóló kormányülés, amelyet egy kaposvári miniszter asszony vezetett. Döbbenten tapasztaltuk, hogy ebben nem szerepelt az R67-es út építése.

Szita Károly hozzátette: akkor nem is gyorsútról volt szó, csak 11,5 tonnás megerősítésről. Csak ígéretek repkedtek a 2009-es választási kampányban, de most bárki láthatja tényleg megépül várva-várt út.

Homolya Róbert, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszédében kiemelte: történelmi jelentőségű ez a fejlesztés. – Az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházásnak alapkövét tettük le – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. – Hiszen Kaposvárt és Somogy megyét az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi út fejlesztésének értéke 130 milliárd forint.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő az ünnepségen úgy fogalmazott: a 67-es út Somogy megye és a régió életében fontos artéria. – Az épülő gyorsforgalmi út pedig bekapcsolja a térséget a nemzetközi közlekedési véráramba – mondta Witzmann Mihály.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta: hosszú út vezetett az alapkőletételig. – Társadalmi jelentősége is van ennek az útfejlesztésnek – hívta fel a figyelmet Gelencsér Attila. – Hiszen a cégek versengeni fognak a kaposváriak munkaerejéért, vásárlóerejéért. A helyben boldogulást biztosítja ez az út.

Az ünnepségen elhangzott, már a kormánydöntés hírére megnőtt a befektetők érdeklődése a somogyi megyeszékhely iránt. Móring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa azt mondta: Somogyország jó úton jár, ennek a fejlesztésnek köszönhetően pedig még jobb úton fogunk járni. Köszönet illet mindenkit, aki ebben bármilyen szerepet vállalt. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is örömét fejezte ki a történelmi jelentőségű fejlesztés kapcsán.

Három szakasz, 46,4 kilométernyi út

2021-ig Kaposvártól egészen Látrányig kétszer két sávos úton lehet majd autózni a Balaton irányába, mondta el az ünnepségen Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztés első ütemében Somogybabod és Kaposfüred között 33,2 kilométer hosszon dolgoznak majd a munkagépek. Ebből 20 kilométernyi út épül új nyomvonalon, amely elkerüli majd a 67-es út által érintett településeket.11,2 kilométeren megerősítik az utat, s kétszer kétsávosra is bővül.

Somogybabod és Mernyeszentmiklós között további 11 km hosszú burkolt összekötő út épül és Mernyeszentmiklós, valamint Somogyaszaló között egy burkolt szervizutat is kialakítanak a mezőgazdasági gépek és a lassú járművek számára. Ide még terveztek három turbó körforgalom, három külön szintű csomópontot és három külön szintű átvezetés.

A második szakasz részeként kibővítik két sávval a kaposfüredi elkerülő utat, ez várhatóan 2021-re készülhet el. S ugyanerre az esztendőre tervezik a harmadik szakasz befejezését is, amely a Látrány elkerülő gyorsút kétszer kétsávosra bővítését tartalmazza.

2022-ben már elvileg akár fél óra alatt is el lehet érni az autópályát és a Balatont, hiszen a négysávos úton 110 kilométeres sebességgel közlekedhetünk majd. A közlekedés gyorsabb és biztonságosabb lesz. Mivel a fejlesztésnek köszönhetően a lakott területek elkerüli majd a forgalom jelentős része, csökken a zaj és porterhelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában