felvásárlási ár

2019.03.24. 20:00

Törvénytől nem fogy jobban az alma

Törvényben rögzítenék, hogy augusztusig meg kell egyezniük a feldolgozóknak a termelőkkel az alma felvásárlási árát illetően. Ám a somogyi termelők úgy vélik, nem ez lenne az igazi megoldás a gondjaikra.

Koszorus Rita

Hiába alacsony az alma ára, egyszerűen nincs piaca a gyümölcsnek. A betárolt mennyiség nagy része az újranyílt léfeldolgozó üzemekben végzi. A termelők szerint a léüzemek kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket.

– Kollégáktól hallottam, hogy küzdenek, igyekeznek megoldást találni a problémánkra – mondta kérdésünkre Fábri Béla, nagybajomi termelő. – Beesett a forgalom, pedig általában ilyenkor szokott inkább megemelkedni az alma ára. A léüzemek azért indultak újra, hogy kihasználják ezt a helyzetet.

A termelők azt mondják, aki teheti eladja az almáját, hiszen a hűtési költségek kilogrammonként 5-6 forintot jelentenek. Ha pedig ezt felszorozzuk 6 hónappal az már 36 forint veszteség kilogrammonként.

Varga József zákányi termelő szerint is kihasználják a kereskedők a termelők kiszolgáltatott helyzetét. – Hiányoznak a zöldség és gyümölcs felvásárló szervezetek – mondta a zákányi termelő. – Régen voltak integrátorok, olyan mint a Zöldért vagy az Áfész, nekik el lehetett adni a terméket. Most viszont magukra vannak hagyva a termelők.

Javulást hozhatna az almatermelőknek az a törvénytervezet, amely szerint augusztus 1-ig minden évben rögzíteni kellene a feldolgozásra szánt alma hatvan százalékának felvásárlási árát. Ám az általunk megkérdezettek szerint nem ez az igazi megoldás a problémára. – Az összefogást jónak látjuk – mondta kérdésünkre Fábri Béla. – Egy kiszámítható piaci ár valóban megfelelő lenne, de három vagy négy évre előre meghatározva. – Ezzel ugyanis már lehetne tervezni – tette hozzá Fábri Béla. – Az almatermelésben, mint általában a mezőgazdaságban, ugyanis roppant nehéz előre kalkulálni: Augusztusban például még sok mindent nem lehet tudni előre, például azt sem, hogy mondjuk elveri-e a jég a termést.

 

Varga József zákányi termelő szerint nincs elmozdulás, ő is úgy látja, egy előre rögzített ár lenne az ideális. – Ha több évre előre meghatároznák az alma árát, az lenne a jó – mondta Varga József. – Persze ez attól is függ, hogy milyen lesz a termés. Mert ha túltermelés van, akkor azonnal csökken a felvásárlási ár.

Azt mondja, szabad kereskedelem révén, ha hiánycikk az alma, akkor külföldről hoznak be. Ha pedig túltermelés van, akkor nem lehet eladni a termést. Összességében tehát roppant nehéz befolyásolni az almapiacot különféle törvényekkel, hiszen a szabályokat mindig a piac szabja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában