népességcsökkenés?

2019.02.16. 20:00

Tovább élnek a magyarok, mint tíz évvel ezelőtt

Folyamatosan csökken a termékeny korú nők aránya – ez derült ki statisztikai adatokból. Hozzáértők szerint ez azért is aggasztó, mert hiába vállalnak több gyermeket a nők, a következő évtizedekben tovább csökken a népesség Magyarországon.

Marosi Gábor

Egy héttel ezelőtt jelentette be a kormányfő azt a hétpontos családvédelmi akciótervet, melynek lényege, hogy minél többen vállaljanak gyermeket Magyarországon. Hazánkban ugyanis a teljes termékenységi arányszám 1,5 körül van, ami nagyon alacsonynak számít. – Ennek az értéknek 2,1 fölött kellene lennie – hangsúlyozta Fináncz Judit, a Kaposvári Egyetem szociológusa. – Ha ezt az értéket elérné vagy meghaladná, akkor nem csökkenne a népesség. A kormány családtámogatási rendszerének legfontosabb célja, hogy a családok több gyermeket vállaljanak. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy megálljon a népességfogyás és az elöregedés, mivel a termékeny korú nők aránya folyamatosan csökken. Jelenleg mintegy ötvenezer húsz éves nő él Magyarországon, míg a 42 évesek létszáma csaknem kilencvenezer. Tehát hiába vállalnának a nők több gyermeket, a következő évtizedekben akkor is tovább csökken a népesség.

A születéskor várható élettartam azonban évről-évre emelkedik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a férfiaknál ez 72,4, míg a nőknél 78,99 év. Somogy megyében valamivel alacsonyabb ez a szám, a 2017-es adatok szerint a férfiaknál 71,74, a nőknél 78,67 év. Hozzáértők szerint, azért is emelkedik folyamatosan a születéskor várható élettartam, mert az orvostudomány és az egészségügyi szolgáltatások fejlődnek, de emelkedik az életszínvonal is. Ennek ellenére hazánk még mindig elmarad a többi európai országtól, az uniós átlag ugyanis 81 év.

A magyarok átlagéletkora az elmúlt tíz évben mintegy két évvel emelkedett, a második világháború óta pedig több mint tízzel. Jelenleg a nők átlagéletkora 44,5 év, a férfiaké 40,3 év, Somogy megyében ez valamivel magasabb. – Nem feltétlenül az a fontos meddig élünk – fogalmazott Fináncz Judit. – A lényeg az, hogy mennyi az egészségesen eltöltött évek száma. E tekintetben Magyarország helyzete nem túl kedvező, az átlag ugyanis 67 év. Japánban ez majdnem nyolc évvel több, de Franciaországban és Ausztriában is jóval magasabb, mint hazánkban.

– Azzal, hogy növekszik a születéskor várható átlagos élettartam az időskorúak aránya is emelkedik – folytatta a szociológus. – A statisztikai adatok szerint 2017-ben a magyarok 18,7 százaléka hatvanöt évnél idősebb volt, a becslések szerint ez 2070-re elérheti a 29 százalékot. Ötven év múlva több mint kétszer annyi hatvanöt év feletti lesz az országban, mint tizennégy év alatti fiatal – tette hozzá Fináncz Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában