Falu(sz)építés

2019.02.13. 11:30

Tovább gazdagodnak a somogyiak a Magyar Falu Programmal

Sokan és sok mindent mondtak már a Magyar Falu Programról. Somogy településeinek az lenne az érdeke, hogy az itt élők igényei szerint történjenek meg a fejlesztések. Ne csak elköltsék, hanem jövőépítésre használják a forrásokat. Mire lehet számítani – kérdeztük Biró Norbert megyei közgyűlési elnököt.

Lengyel János

Az első uniós fejlesztési ciklusokban gyakorlatilag az történt, hogy különböző felzárkóztatási, fejlesztési irányokat jelölhetett ki a kormány, amit aztán vita után az unió döntéshozói jóváhagytak. Vagyis a településeknek nem nagyon volt beleszólásuk abba, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg. Országosan azonos uniós pályázati kiírásokra jelentkezhettek, ha tudtak, magyar források alig voltak. Ebből fakad, hogy alig volt valós helyi igényt kielégítő forrásbevonás. A 2010-es kormányváltás után ez a trend gyökeresen megváltozott. S a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) életre hívásával már 43,5 milliárdos keretet használhattunk fel úgy és arra, amelyre a somogyi településeknek szükségük volt. Ezek a fejlesztések a helyi tervekre, elképzelésekre, valós szükségletekre épültek, s ezekből lettek a TOP pályázatok. A Magyar Falu Program is ezekre, s tisztán hazai forrásra épül, váltsuk aprópénzre a lehetőséget.

Hogy kiknek és mit jelent a gyakorlatban a Magyar Falu Program? A megyei önkormányzat kiemelt célja, hogy újra népszerűvé váljon a falusi létforma, és ne járjon életszínvonal és presztízs­csökkenéssel, nehezebb életkörülmények vállalásával a vidékre költözés. A Magyar Falu Program 240 somogyi – 5000 főnél kisebb lélekszámú településnek – jelenthet újabb esélyt a megmaradásra, a felemelkedésre. Egy élhető falu ugyanis vonzó lehet a fiataloknak, a természetközeliség erősítheti a családalapítást- és bővítést, a komfortosabb életet.

Mire használható majd az új, önerő nélküli forrás?

Az idén 150 milliárd forintot szán a kormány a pályázatokra, amelyek februártól az ősz közepéig jelennek meg. Gyors lesz az elbírálás, a végső beadási határidő lejárta után hatvan napon belül kibocsátják a támogatói okiratot sikeres pályázat esetén.

Ezekből a pályázatokból épülhetnek, szépülhetnek önkormányzati épületek, orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék. A településekre szabják a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A tartósan betöltetlen háziorvosi praxissal rendelkező települések számára orvoslakásprogram indul, a közfeladatot ellátó személyek részére szolgálati lakások épülhetnek. Emellett a helyi identitástudat erősítése, a közösségi terek fejlesztése is támogatott lesz. Készülhetnek belterületi utak, járdák, javulhat a temetők állapota. Falubuszprogram indul a falu- és tanyagondnoki szolgáltatást üzemeltető települések részére. A somogyi falu identitásunk hordozója, múltunk, kulturális értékeink őrzője. Fontos, hogy a fejlesztések hozzájáruljanak a vidék megtartó erejének növeléséhez. Biró Norbert arra biztat minden településvezetőt, érdekeltet, hogy figyelje a pályázati kiírásokat, pályázzon, használja ki mindazt, amit a Magyar Falu Program önerő nélkül kínál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában