Trendi egészség

2017.08.12. 07:10

Tudta? Tönkreteszi a szemet az olcsó napszemüveg

Kövekkel kirakott, szívalakú vagy gömbölyű, sárga, barna, esetleg zöld lencséjű – sokan nem a minőség, hanem a forma és szín alapján választanak napszemüveget maguknak, melyek közül néhány annyira rossz minőségű, hogy maximum hajráfnak felelne meg.

Molnár Gábor

A vásárokon, piacokon már akár pár száz forintért lehet napszemüveget vásárolni, de előfordulhat, hogy ezekkel többet ártunk, mint használunk a szemünknek. Pedig ha felkeresünk egy szaküzletet, ott szakemberektől kaphatunk segítséget és elérhető áron szerezhetjük be a minden szempontnak megfelelő szemüveget.

– Elmegyünk nyaralni és veszünk naptejet, mellyel óvjuk a bőrünket, de a szemünkkel alig foglalkozunk – mondta Békési Edina, a kaposvári Teleki Optika tulajdonosa. – Van egy statisztika, mely szerint a hazai felnőtt lakosság fele hord csak napszemüveget és még kevesebben viselnek UV-szűrőset, pedig ez lenne a legfontosabb. Hiszen ennek hiánya miatt alakulnak ki betegségek, például makula degeneráció, illetve az évek során szürkehályog alakulhat ki, ráadásul ezek tüneteit sokáig nem is érezzük. A legvédtelenebbek a kisgyermekek, hiszen nekik érzékenyebb a szemük.

Három fokozata – A, B és C – van az UV-sugárzásnak, a legerősebb az A, s elvileg minden napszemüvegen jelezni kellene, melyik fokozat ellen véd.

– A véleményem szerint optikai üzletben csak olyan napszemüveget lehet vásárolni, mely megfelel az előírásoknak – tette hozzá Békési Edina. – A vevőknek azt szoktam mondani, hogy a tízezer forint egy olyan lélektani határ, mely körül, már minőséget kap a vásárló. Ám egyes divatszaküzletben, benzinkúton, vásárokon és piacokon nagyon olcsón árulnak olyan silány minőséget, mely alkalmatlan a szemünk védelmére. Ráadásul ezeket javítani sem lehet, mert nincs hozzájuk alkatrész, így csak egyszer használatosak...

Ha valaki megveszi ezeket, többet árt a szemének, mint használ.

– Sötét a szemüveg, a pupilla kitágul, s ezáltal nem szűr a szem, a káros sugárzás pedig akadálytalanul megy a szembe – hangsúlyozta a szakember. – Ha valaki ilyet vásárol azt szoktam neki tanácsolni, hogy inkább hajráfként használja, mint szemüvegként. Mert ha nem veszek szemüveget, az még mindig jobb, mintha egy rosszat használnék. A minőségi lencsék a vízről, az aszfaltról, a tengerparti homokról visszatükröződő fényt is szűrik, a polarizált lencsék pedig jobb látást is biztosítanak. Vannak olyan szemüvegek is, melyek nem színezettek, mégis szűrnek, tehát a lencse színe sem döntő szempont a napszemüvegnél, sőt a fotókromatikus lencsék – ezek általában dioptriások – a legjobbak, hiszen fény hatására sötétednek, világosodnak.

S hogy mi a különbség egy tízezer forintért kapható napszemüveg és az esetenként 50-60 ezerért kapható között?

– Igazából semmi, a lencse és a védelem is ugyanaz – felelte a Teleki Optika tulajdonosa. – A márkát, a dizájnt kell megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában