történelem

2020.03.02. 14:00

Ügynökök ugrottak ki a Mezőcsokonyánál lezuhant gépről

A második világháború idején Mezőcsokonya határában lezuhant repülőgépről mesélt a helyi és a környékbelieknek Nagy Gábor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa szombaton délután az iskola könyvtárában.

Marosi Gábor

A régész technikusként dolgozó kutató, akinek hobbija a repüléstörténet, több mint húsz évig gyűjtötte az adatokat az 1944. július negyedikei napról.

– A településen 1997-ben jártam először, s olyan embereket kerestem fel, akik szemtanúi voltak az eseménynek – mondta Nagy Gábor. – 2016-ban folytattam a munkát, bár előtte is kutattam angliai veteránszervezeteknél és levéltáraknál. Négy évvel ezelőtt kezdődött el a roncs helyszíni felderítése. Ezek, illetve a levelek alapján érkezett válaszokból kezdett körvonalazódni a történet – mesélte lapunknak. Ami biztos, hogy 1944. július harmadikáról negyedikére virradó éjjel, a Brit Királyi Légierő 148. századának egy Halifax típusú repülőgépe bevetést hajtott végre jugoszláv, illetve magyar területek felett. A küldetésnek kettős célja volt. Az egyik, hogy ellátmányt dobjanak le jugoszláv területen harcoló partizánoknak, majd továbbhaladva Magyarország területére, négy titkos ügynököt eljuttassanak a Bakony térségébe. Az lett volna a feladatuk, hogy egy ellenállási mozgalmat szervezzenek.

– Az ellátmány a gépen maradt – folytatta Nagy Gábor. – Sajnos nem tudni, hogy miért. A négy ügynök azonban kiugrott a Bakony térségében, majd a gép elindult vissza az olaszországi bázis felé, amikor is Mezőcsokonya környékén egy német éjszakai vadász lelőtte és a repülő Mezőcsokonya-Nyírespusztánál lezuhant, a nyolcfős legénység pedig életét vesztette. A roncsok feltárásánál nagyobb repülődarabokat nem találtunk a kollégámmal, hiszen azokat elszállították a lelövés másnapján. A kutatás során csak tenyérnyi vagy kisebb maradványokra leltünk, de ezek nagyon fontos információk voltak számunkra – tette hozzá Nagy Gábor.

A Halifax repülőn brit, kanadai és francia állampolgár is utazott. Utóbbi, Marcel Tilmont, aki vélhetően egyedüli franciaként halt meg Magyarország területén a második világháború idején. A tervek szerint hamarosan egy emlékművet avatnak Mezőcsokonyán, melyet a Francia Nagykövetség is támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában