rekord költségek

2019.06.17. 14:00

Új fejlesztésék erősítik a honvédséget

Minden eddigi rekordot meghalad 2020-ban a biztonságra – s ezen belül a honvédelmi költségekre – fordított összeg.

Harsányi Miklós

A kaposvári Táncsics Mihály Laktanya területén öt épület újul meg: uniós forrásból energiahatékonysági fejlesztéseket tervez a tárca. A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya azt is közölte: a Modern Városok Program részét képezi a kaposvári intermodális csomópont kiépítése. A projekt megvalósítása érdekében szükség volt egy, a tárca vagyonkezelésében lévő ingatlan megosztására és az érintett terület átadására.

– A csereingatlanként a tárcának felajánlott Sommsich Pál utcai kollégiumot a HM vagyonkezelésbe és birtokba vette – tájékoztatták lapunkat. – Jelenleg a felújítási engedélyezési és kiviteli terveinek összeállításán dolgoznak a szakemberek.

Minden eddigi rekordot meghalad 2020-ban a biztonságra fordított összeg. A tárca költségvetése 103 milliárd forinttal, 20 százalékkal növekszik az ideihez képest, s így a teljes honvédelmi költségvetés eléri a 616 milliárd forintot. Az ütemezett fejlesztésekre 216 milliárd forint jut, amelyből többek közt fejlesztik a Jas-39 Gripen vadászgépek szárazföldi csapattámogató képességét. S ugyanebből az összegből fedezik a további Airbus H 145 M könnyű és H 225 M közepes helikopter, illetve a Leopard 2A7+ harckocsik és a PzH2000 önjáró tüzérségi eszközök valamint a svéd Carl Gustav kézi páncéltörő eszközök beszerzését is.

Pető László alezredes, a kaposvári Noszlopy Gáspár honvéd nyugállományúak klubjának elnöke kiemelte: a haditechnikai rohamosan fejlődik, s ezzel lépést kell tartani. Sütő Tamás kaposvári nyugalmazott vezérőrnagy azt mondta: örömmel és elégedettséggel tölti el a napjainkban zajló haderő fejlesztés. Ez szinkronban van a NATO követelményekkel és elvárásokkal, s a program jól szolgálja Magyarország védelmi képességének fokozását.

– A szárazföldi haderőnem fegyverzeti korszerűsítésére tett lépésekkel párhuzamosan folytatják a légierő, s a légvédelem modernizálását – hangsúlyozta. – Úgy érzem, ha a tervek sikeresen megvalósulnak, akkor a Magyar Honvédség újra rendelkezik majd azokkal a képességekkel és haditechnikai eszközökkel, amelyek hazánk megbízható védelmét szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában