Vezetés

2019.03.02. 11:25

Új központban dolgoznak márciustól a vizsgabiztosok

A hatékonyabb munka érdekében alakult meg idén a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont: a kormányhivataloknál foglalkoztatott vizsgabiztosok március elsejétől kerülnek át a szervezet állományába.

Harsányi Miklós

– Magyarországon évente csaknem 240 ezren kísérelnek meg közúti járművezetői engedélyt vagy közúti közlekedési szakember képesítést szerezni – tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kommunikációs főosztálya. – A vizsgáztatás korábban fennállt rendszere nem volt egységes, kapcsolódó tevékenységeket végeztek a járási hivatalok és a minisztérium, s a vizsgák szervezésében jelentős feladatok hárultak a képzőszervekre is.

A hatékonyabb, országosan egységes szakmai színvonalú és fenntartható feladatellátás érdekében jött létre január elsejével az önálló Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont. A széttagoltság megszüntetésével mindenhol azonos tárgyi és személyi feltételek, s műszaki színvonal biztosítható. A központ a közúti járművezetők vizsgáztatását a szokásos vizsgahelyszíneken, a megszokott ügyintézéssel folyamatosan végzi a kormányhivatalok és a névjegyzékben szereplő közúti járművezetői vizsgabiztosok bevonásával. A tanulóvezetők vizsgára jelentkezése is változatlan formában, az autósiskolák közreműködésével történik. A korábban a kormányhivataloknál foglalkoztatott vizsgabiztosok március elsejétől kerülnek át a vizsgaközpont állományába.

– Nálunk 2018-ban csaknem 350 tanulóvezetőt oktattunk, 85 százalékuk B-kategóriás jogosítványt szerzett – mondta Pohner István, a kaposvári ATI Autósiskola ügyvezető igazgatója. – A gyakorlati vizsgát a jelentkezők nagyjából 65 százaléka elsőre teljesítette. Célunk, hogy minél jobban megtanítsuk a vezetni vágyó hallgatókat, s még eredményesebb legyen a képzés. Hat szakoktatónk van, s az idén egy új autót akarunk üzembe helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában