emlékezés

2019.02.28. 20:00

Újra mellszobrot kap a településalapító

Önkormányzati kezdeményezésre állítanak szobrot az idén gróf Széchényi Imrének Balatonföldváron, ezzel is tisztelegve a településalapító emléke előtt.

Gy. Zs.

Az országos hírű agrárpolitikus saját birtokán, tervezőmérnökök segítségével alakított ki a kor minden elvárásának megfelelő fürdő és üdülőtelepet, melyet 1896-ban nyitottak meg a nagyközönség előtt – idézte fel Holovits Huba polgármester. – Ennek a szellemiségnek, illetve az alapító tetteinek szeretnénk tisztelegni azzal, hogy újra emléket állítunk a városban – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy korábban már volt szobra Széchényi Imrének a településen.

Balatonföldvár alapítója tiszteletére egykor Radnay Béla készített mellszobrot, melyet 1907-ben állítottak fel a mai Széchényi Imre utca és a Motel utca sarkán. Azonban ezt a szobrot 1947-ben ledöntötték, s helyére a ma is látható Pátzay Pál Széchenyi István szobra került 1954-ben. Az önkormányzat 2012-ben az eredeti állapotára állította vissza az egykori Széchényi Imre emlékmű talapzatát. – Azonban forrás hiányában akkor nem tudtunk szobrot állítani – tette hozzá Holovits Huba. – Most viszont lehetővé tette a városgazdálkodás, hogy újra mellszobrot kapjon Széchényi Imre. Ezt teljesen önkormányzati finanszírozásból valósítjuk meg, még decemberben döntött erről a képviselő-testület. Nemrégiben meg is rendeltük az alkotást Szabolcs Péter szobrászművésztől. Június közepén, Balatonföldvár születésnapján szeretnénk ünnepélyes keretek között felavatni a mellszobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában