grafitti

2019.04.23. 17:21

Utcai festményeken bélyegek és zakatoló kisvasút

Vízben úszó bélyegek, képeslapok, zakatoló kisvasút is megjelenik a balatonfenyvesi aluljáró falain. A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület tagjai húsvét hétfőre megajándékozták a balatoni települést különleges festményeikkel.

Góz Lilla

rhdr

– Egy kutatómunka előzte meg a festést. Régi fenyvesi képeslapokat és bélyegeket vittünk fel a falakra – mondta el Major László Gábor. A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület elnöke hozzátette: a vízház, a kisvasút, egy balatoni látkép, helyi templomok, vitorlás is díszíti az aluljárót. Csaknem tucatnyian négy napon át pingálták ki a balatonfenyvesi aluljárót. Egy helyi segítőjük is volt Vass József, akinek az ötletei alapján több minta, forma valósult meg. A látványtervek elkészítésében ő vállalta a központi szerepet.

– A kék szín a domináns, úgy készítettük el, hogy a színes és a fekete fehér bélyegek mintha a vízben lebegnének – jegyezte meg Major László Gábor. A dél- balatoni vonalon kifesthetik különleges mintákkal az aluljárókat, továbbá az a festékeket is a vasúttársaságtól kapják. Korábban már megálmodtak és meg is valósítottak egy vízi világot Fonyódon és Balatonbogláron. Mindenhol érdeklődve és szeretettel fogadták őket.

– Fonyódon nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Itt Balatonfenyvesen pedig az idősebb korosztály nézte érdeklődve a készülő festményeket, sokan megálltak és dicsértek minket – tette hozzá az egyesület elnöke. Megjegyezte: alkotásaikat egy lakk bevonattal zárták le, ami 12 órán át száradt. Így ha ráfestenek mintájukra, akkor meleg vizes szivaccsal vagy gőzborotvával le tudják róla szedni akár a grafitit is.

 

Színes vízi világ a déli parton

Korábban Fonyódon egy helyi művész éveken át festette az átjárót, munkájának lényege az volt, hogy a feliratokat, firkákat beépítse folyamatosan bővülő alkotásába. Később a helyi festő szakiskolások vizsgamunkája volt az aluljáró kifestése. Néhány éve viszont egyszerű kő sárga árnyalatot kapott. 2016-ban a Máv megegyezett a tárnoki egyesülettel, hogy fessék ki a fonyódi aluljárót.

– Szabad kezet kaptunk az alkotás során, egy víz alatti világot festettünk a falakra, melyben vannak valóságos balatoni elemek, felelevenítve egy-két történeti jelenetet például a repülőgép ronccsal, de helyet kaptak a fantáziánk világából előkerülő figurák, alakok, például a sellő – mondta el Major László Gábor. A munkálatok tizenegy megfeszített napon át zajlottak reggel héttől egészen estig. Fonyód után Balatonboglár következett, ahol az aluljáróban a szőlészet és borászat témaköre is megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában