egyedülálló program

2019.09.18. 14:42

Üzemanyag lesz a káros olajból Kaposváron

Országosan is egyedülálló program indul Kaposváron, elkezdik a használt sütőolaj gyűjtését.

Koszorus R.

A házhoz menő szolgáltatásról Szita Károly beszélt sajtótájékoztatóján. – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 300 millió forinttal támogatja a programunkat – mondta a városvezető. – Az összes kaposvári családi házhoz három literes edényt adunk, a társasházaknál lépcsőházanként egy hatvan literes gyűjtő konténer lesz és minden lakásba jut a három literes edényből is, amely segítségével le tudják vinni a közös gyűjtőbe.

A háromliteres edény a becslések szerint két hónapnyi használt sütőolaj tárolására alkalmas. Az összegyűjtött olajból biodízel, vagyis üzemanyag készül majd. A gyűjtőket chippel látják el, így mérni lehet, hány alkalommal, mennyi olajat biztosítottak a városlakók.

Gyerákné Márton Magdolna már birtokba is vette saját gyűjtőedényét, amelybe a frissen sütött fánk miatt keletkezett olajat öntötte. – Hallottam, hogy káros – mondta a kaposvári asszony. – Ezért én eddig is külön gyűjtöttem és leadtam a benzinkúton, de így sokkal könnyebb lesz, hogy háztól viszik el.

A program várhatóan év végén indul, emelte ki Szita Károly. – Kaposvár célja az, hogy a használt étolaj harminc százalékát visszagyűjtsük – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában