puskadörgés

2018.01.24. 17:30

A vadászok Mekkája télen a zselici rengeteg

A téli hónapok a vadászatról szólnak a Zselicben. Hazai és külföldi vadászok egyaránt nagy számban érkeznek a nagyvadban különösen gazdag somogyi erdőkbe. A terítékekre legtöbbször vaddisznó kerül, mely gyérítése nagyon fontos a vadkár megelőzésének érdekében is.

Góz Lilla

Még a nap sem kelt fel hajnalban, mégis nagy nagy volt a nyüzsgés Kardosfán. Egy magyar csoport érkezett a Zselicbe vendégvadászatra. Miután összepakolták felszereléseiket, a reggeli eligazításon mindenkinek kiosztották lesállását és a szükséges térképet. Csók Balázs és barátai rendszeresen járnak vissza a zselici rengetegébe vadászni. A kaposvári származású ügyvéd azt mondta: vonzó számukra a somogyi vidék, s a trófeára kecsegtető, igen gazdag helyi vadállomány.

– Két vadásznapra érkeztünk, az első napon huszonöt vadat lőttünk, mindenkinek volt élménye, izgalommal várjuk a mai napot – tette hozzá. Csók Balázs úgy vélte: az enyhe ködös időben ugyan nem fáznak, de a vadászatnak annyira nem kedvez, szerinte ropogó hóban, a fehér tájon könnyebb a vadakat meglátni. Hozzájuk hasonlóan évente több száz német, belga, francia, osztrák és amerikai vadász érkezik Somogyba.

Az eligazítást követően a területen elfoglalták a standokat a vendégvadászok is, a hajtók hangos kiáltásokkal és kutyáikkal próbálták a sűrű, bokros részekről kicsalogatni a vadakat.  – A nagyvad terelővadászatokon elejthető a vaddisznó, a gím-dám-muflon tarvad, a róka és az aranysakál – mondta a helyszínen Halász Tibor, a Sefag Zrt. fővadásza. – Jellemzően vaddisznó került most is terítékre, ilyenkor esik el az éves terv nagyobb része. Gyérítésük a vadkár miatt is szükséges, illetve a populáció szinten tartása miatt.

A Sefag Zrt. január végéig várja a vendégvadászokat a somogyi erdőkbe, a vadászati idény pedig február végéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában