videó!

2018.01.04. 17:30

Vadetetés: kevesebb takarmányra van szükség az erdőn

A csikorgó hidegben általában naponta etetik a vadakat a somogyi erdőkben. A napokban viszont heti egyszer táplálják az állatokat. Az enyhe télen jobb kondícióban vannak és kevesebb kiegészítő takarmányra van szükségük.

Góz Lilla, Kovács Gábor

Érkezik a zselici erdőbe a lovaskocsi, ami több zsáknyi kukoricával van megrakva. A két ló jól ismeri az utat, minden héten bejárja a területet. A vaddisznók már lesben állnak a tisztás szélén. Az állatok eleinte bátortalanul, majd egyre közelebb merészkedtek a kiöntött kukoricához.

– Az egyenlőre szokatlanul enyhe tél kedvező hatással van a vadállomány kondíciójára. A jelenlegi fagy- és hótakaró mentes időszakban adott a lehetősége a vadállománynak, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyassza a somogyi erdőkben – mondta el Ihárosi Péter. A Sefag Zrt. szóvivője hozzátette: területeiken mindegyik hazai nagyvadfaj megtalálható.

– A téli időszak kezdetével kiemelt feladat a párzási időszakban legyengült gím és dám állomány kondicionálása, ezért átlagosan heti 2 alkalommal történik etetésük. A hótakaró megjelenésével – az egyes etetőhelyeken észlelt takarmányfogyás függvényében – akár napi szinten is kerül kihelyezésre takarmány, ami szemes (főként kukorica), szálas (széna) és lédús (szilázs) takarmány-féleségekből tevődik össze – emelte ki Ihárosi Péter.

Ott, ahol a gím és dám állomány etetése a cél a kihelyezett takarmányt úgynevezett silótálcán kínálják fel, míg a vaddisznós területeinken a szórón történő etetés és az önetetős rendszer üzemel. Éves szinten szemes takarmányból szabad területen és a kertekben 2400 tonna, lédús takarmányból 1200 tonna és kiegészítő takarmányból 20 tonna áll rendelkezésre. Ezen mennyiség kétharmada télen fogy el.

Látrány és környékén pedig azokon a helyeken, amelyek nehezen megközelíthetőek traktorral viszik az eleséget a vadaknak az erdőkbe. Udvaros Zoltán, a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadászegyesületének elnöke elmondta: hetente kétszer, főleg kukoricával táplálják az állatokat. – Az enyhe télen tapasztaljuk, hogy a vadak jó kondícióban vannak, de azért szükségük van az etetésre is. Ha nem lesznek komoly mínuszok, akkor a takarmánykészletek még sokáig elegek lesznek – tette hozzá.

A szarvasfarmon nem temetik még a telet

A szokatlanul melegítő januári napsütésben az erdei vadak is jobban érzik magukat, és kevesebb takarmányra van szükségük, mint egy kemény, havas télen. A bőszénfai szarvasfarmon megfigyelhető, hogy az idén még legelni is tudnak, csipegetik a füvet. Emellett azonban gondos takarmányozásban részesülnek, bár a napokban érezhetően kevesebb élelmet kell kihordani a szarvasoknak az enyhe idő miatt. Cukorrépa törmelék, szemes kukorica, erjesztett menázs és széna van az étlapon. Az év közben is ugyanez képezi az ételük alapját, de ha repkednek a mínusz fokok, növelni kell a kukorica arányát, bár erre értelemszerűen nincs szükség most. 70-80 deka kukorica elég egyedenként.

A zárt téri vadtartásban a takarmányozás jó idő esetén is mindennapi feladat. Fontos, hogy megfelelő kondícióban legyenek az állatok, mert lehet még hidegebb tél, illetve a szarvasbikáknál hamarosan megkezdődik az agancshullatás, és ezután minél jobb erőben kell megkezdeniük az új agancs növesztését. Kétezer állat telel most a bőszénfai szarvasfarmon, közülük sok a háziállat, leginkább lovak és szamarak, de 1600 nagyvadnak, főként gím-és dámszarvasuk van. Ha ilyen meleg marad az idő, ez a télen akár 30 százalékos takarmánycsökkentést is jelenthet, tudtuk meg Nagy Jánostól, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának igazgatójától. De azt is hozzátette, hogy ne temessük még az idei telet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában