töri az autót

2017.09.21. 09:00

Vadgesztenye: egy gyógynövény, melytől nő az osztálypénz

A városlakók csupán azt látják, hogy csak a baj van vele. Érési szezonban az autók karosszériájában nem kis kárt okozhat a vadgesztenye, ami után a biztosító nem fizet. A népi gyógyászatban ugyanakkor mindig is nagy szerepet tulajdonítottak a „bokrétafa” valamennyi részének. Egyes iskolákban pedig a fagylaltozáshoz is jól jön.

Turbéki Bernadett

A vadgesztenyére tényleg igaz, hogy orvosság van benne. Virágából ülőfürdőt készítettek, a fa kérge fényvédő-krémek alapanyagául szolgál. Szárított, összepréselt termése pedig samponok, visszérkrémek, bőrápolási termékek elengedhetetlen hozzávalója, ám hasmenés megszüntetésére, és reuma kezelésére is használják a humán gyógyászatban. Hallani olyat is, hogy mosnak vele az „ökoanyukák”. Egyes iskolákban pedig a fagylaltozáshoz használják fel, ugyanis az összegyűjtött gesztenye árából kiegészítik az osztálykirándulásra szánt pénzt, vagy egy közös fagyizást csapnak belőle.

A Kisfaludy Utcai Általános Iskolában csaknem tíz éve rendszeresen gyűjtik a vadgesztenyét. – Úgy működik ez nálunk, mint a papírgyűjtés – mondta Agócsné Horváth Andrea igazgató. – Az osztályok a maguk nyereségére hozzák be a fa termését. Zsákokba rakják, és amennyit szednek, annyi pénzük lesz belőle. Vannak évfolyamok, ahol nagyon komoly mennyiségeket szállítanak ide kocsival a szülők.

A gesztenyeszedést persze a gyerekek is élvezik. Az osztályoknak jó délutáni programot jelent az őszi időszakban. Az 5.b.-sek legutóbb a zeneiskola előtt vadászták a vadgesztenyét. Tavaly – bár nem ők győztek – élen jártak a gyűjtésben, akkor összesen 4180 kilót hoztak össze az iskola tanulói közösen. A pedagógusok szerint, ha szorgalmas az osztály, akár harmincezer forint is összegyűlhet, amit aztán közös megegyezéssel költhetnek el. Az elmúlt három évben egyébként ugyanaz az osztály nyerte a gesztenyegyűjtő versenyt, az idén október végén dől el, hogy újra az idei negyedikesek lesznek-e a győztesek.

Vannak tuti lelőhelyek a városban

Még a budapesti osztálykiránduláson sem tudták megállni a gyerekek, hogy ne hajoljanak le a szemekért. Az osztályban tárolják vödrökben, zsákokban, amíg jönnek érte és elviszik. – Szeretjük szedni, és azt is tudjuk, hogy Kaposváron hol vannak a tuti lelőhelyek: a Rippl-Rónai utcában, a zenesulinál, a Szent Imre templomnál, a Tesco mellett… – sorolta Vámosi Emma.

– Egy kilóért 36 Forintot adunk, amely már adózott, tiszta jövedelemnek számít – mondta Vígvári József, az Erdei Termék Vállalkozás kaposvári begyűjtő Kft. ügyvezető igazgatója. – Bár ebből nem lehet megélni, mégis sok visszatérő gyűjtőtől vesszük át a vadgesztenyét, akik keresetkiegészítésként szedik a termést. Tőlünk a gyógynövény-feldolgozóba kerül, valamint exportra is jut belőle a nyugat-európai országokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában