hiányzó nyelvvizsga

2018.08.29. 18:33

Van még remény a diploma mentésére

Hétfőtől lehet jelentkezni a diplomamentő II. programba, amely azoknak a hallgatóknak adhat reményt, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették kézbe eddig diplomájukat.

Koszorus Rita

A nyelvvizsga megszerzését segítő programra szeptember 3-tól lehet jelentkezni, tette közzé az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA).

A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20–22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet. A Kaposvári Egyetem esetében az előző tanévben 501-en tettek sikeres záróvizsgát, de 125-en a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át diplomájukat.

A diplomamentő program célja elsődlegesen a nyelvvizsga hiányában diplomával még nem rendelkező, államvizsgájukat hazai felsőoktatásban teljesített, de hallgatói jogviszonyban már nem álló uniós polgárok államilag támogatott nyelvi képzésbe vonása.

Nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatják, melyet követően a pályázó államilag elismert, komplex, vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsgát teljesít és a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása után átveheti diplomáját.

Angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol képzésre lehet pályázni, amelyek a tervek szerint szeptember közepétől indulhatnak és 2019. december 31-ig kell befejeződniük. A képzési támogatás mértéke fejenként maximum 300 ezer forint, s a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Ha ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. Koszorus Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában